Eυφορία στην Ευρώπη

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009 00:01

Μακροοικονομικά στοιχεία, που ήρθαν να πιστοποιήσουν ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την ανάκαμψη, διατήρησαν το κλίμα ευφορίας στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, όχι όμως και στη Wall Street, όπου οι επενδυτές επηρεάστηκαν από απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σκαρφάλωσε νέα υψηλά έντεκα μηνών, ενώ οι γενικοί δείκτες σε Λονδίνο και Φραγκφούρτη διεύρυναν τα κέρδη τους κατά 0,8% και 0,5% αντίστοιχα με τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις ενέργειας να ηγούνται για άλλη μια φορά της ανόδου.

Από την άλλη ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones αναζητούσε έως αργά κατεύθυνση, ενώ πιέσεις δεχόταν και ο Nasdaq. Ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή στη Νέα Υόρκη είχαν οι FedEx και Oracle καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου, που ανακοίνωσαν, δεν έπεισαν τις αγορές.

Στήριγμα στις θετικές ενδείξεις για την οικονομία βρήκαν και οι τιμές των βασικών μετάλλων, με το χαλκό και το αλουμίνιο να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, ενώ στην αγορά πετρελαίου το αργό παρέμεινε κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά σε νέα υψηλά έτους έναντι του δολαρίου (1,4767), καθώς η γενικότερη διάθεση των επενδυτών να εκτεθούν σε περισσότερο ρίσκο τους απομακρύνει από το αμερικανικό νόμισμα και τους στρέφει σε υψηλότερων αποδόσεων ανταγωνιστές του.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα