ADB: Ταχύτερη η οικονομική ανάπτυξη της Ασίας

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009 08:18
UPD:09:50

Με ταχύτερο από ότι αναμενόταν ρυθμό θα αναπτυχθούν φέτος και το επόμενο έτος οι ασιατικές οικονομίες, καθώς η ανάπτυξη στην Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία ισχυροποιείται, σύμφωνα με την Asian Development Bank (ADB).

Η Ασία, εκτός της Ιαπωνίας, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,9% το 2009, περισσότερο από την εκτίμηση του Μαρτίου για ανάπτυξη 3,4%. Η ανάπτυξη ενδέχεται να ισχυροποιηθεί το 2010 στο 6,4%, σύμφωνα με την ADB.

Η περιφέρεια ηγείται της εξόδου από τη μεγαλύτερη ύφεση μετά το 1930 με την αύξηση των κυβερνητικών δαπανών, τη μείωση των φόρων και την περικοπή των επιτοκίων δανεισμού. Με την πρόωρη άρση αυτών των μέτρων ενδέχεται να καθυστερήσει η παγκόσμια ανάκαμψη και να οδηγήσει σε παρατεταμένη ύφεση, σύμφωνα με την ADB.

Ο πληθωρισμός στην Ασία ενδέχεται να κυμανθεί στο 1,5% το 2009 έναντι 2,4% που είχε εκτιμηθεί το Μάρτιο, ενώ την επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί στο 3,4%.

Η Κίνα θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 8,2% έναντι της εκτίμησης του Μαρτίου για ανάπτυξη 7%, σύμφωνα με την ADB. Η οικονομία της Ινδίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6% φέτος, 1% περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Η ADB προβλέπει ακόμη ότι η οικονομία της Ινδονησίας θα επεκταθεί φέτος με ρυθμό 4,3%, έναντι της εκτίμησης του Μαρτίου για ανάπτυξη 3,6%. Η οικονομία της Νότιας Κορέας θα συρρικνωθεί κατά 2% το 2009 έναντι συρρίκνωσης 3% που είχε προβλεφθεί το Μάρτιο.

Για τη Νοτιοανατολική Ασία, τέλος, η ADB προβλέπει ότι οι οικονομίας στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη θα συρρικνωθούν φέτος, ωθώντας 0,1% χαμηλότερα την οικονομική ανάπτυξη στην περιφέρεια. Συρρίκνωση θα εμφανίσουν φέτος και οι οικονομίες της Ανατολικής Ασίας, δηλαδή της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα