Νέα Ζηλανδία: Εξοδος από την ύφεση

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009 06:52
UPD:06:59

Ανέκαμψε απροσδόκητα – από τη χειρότερη ύφεση τριών δεκαετιών – η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας για πρώτη φορά σε έξι τρίμηνα εν μέσω αύξησης των καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών ξυλείας και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ανοδικά κινήθηκε το νόμισμα της χώρας.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου μετά από συρρίκνωση 0,8% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Ουέλινγκτον.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 13 μηνών καθώς οι διαπραγματευτές στοιχημάτισαν ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια πολύ συντομότερα από ότι προτίθετο. Στις 10 Σεπτεμβρίου ο ¶λαν Μπόλαρντ που προέβλεψε συρρίκνωση για δεύτερο τρίμηνο, είπε ότι τα επιτόκια πρέπει να μείνουν στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του 2,5% μέχρι και το επόμενο έτος.

Το νόμισμα της χώρας αναρριχήθηκε έως τα 73,12 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 71,94 σεντς πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Στη 1:55 μ.μ. στο Ουέλινγκτον αγοράστηκε στα 72,66 σεντς.

Μέσα σε δύο ημέρες το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας ισχυροποιήθηκε 2,8% μετά την μείωση του ελλείμματος του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων ετών.

Το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε στο 5,9% του ΑΕΠ τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τη χρήση που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2004, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα