Ξεκινά σήμερα στο Πίτσμπουργκ η διήμερη σύνοδος κορυφής του G20, με σκοπό να τεθούν σε εφαρμογή οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι 20 ηγέτες τον περασμένο Απρίλιο, κυρίως σχετικά με τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Της συνόδου πρόκειται να προεδρεύσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επισημαίνει στο μήνυμα χαιρετισμού του ότι η διεθνής κοινότητα κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να αποφύγει μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή.
«Ωστόσο, οφείλουμε όλοι να θυμηθούμε ότι η αποστολή μας δεν έχει επιτελεσθεί», αναφέρει ακόμη καλώντας τους προσκεκλημένους του να επεξεργασθούν έναν νέο κώδικα ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μιας τέτοιου είδους κρίσης.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καθώς και των αναδυομένων οικονομιών, θα συνέλθουν στο κέντρο διασκέψεων του Πίτσμπουργκ, του παλιού κέντρου της σιδηρουργίας στην Πενσιλβανία, η οποία έχει στραφεί προς την πράσινη οικονομία, για να διαπιστώσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στον αγώνα κατά των φορολογικών παραδείσων, ενός από τους στόχους της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν ακόμη τα τραπεζικά μπόνους, για τα οποία ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. «Συζητούμε, τσακωνόμαστε, αλλά πρέπει να φθάσουμε σε συμφωνία», σημείωσε.
Σημειώνεται πως οι διαφορές μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων για τη μεταρρύθμιση της επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένουν.
Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν τον περιορισμό των τραπεζικών μπόνους, που τροφοδοτούν την οργή της κοινής γνώμης. Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετες με την επιβολή περιορισμών, επιδιώκοντας να υπερασπισθούν τα συμφέροντα της ισχυρής χρηματοπιστωτικής τους κοινότητας, όπως και η Βρετανία.
«Υπάρχουν τεράστιες αντιστάσεις στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι τράπεζες αναπαράγουν πρακτικές που οδήγησαν στο πρόσφατο χάος. Οι τραπεζίτες συνεχίζουν να έχουν τεράστιες απολαβές, τη στιγμή που εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες έχουν χάσει τη θέση εργασίας τους», τόνισε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Από το ίδιο βήμα, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε την ενίσχυση της ρύθμισης όλων των κέντρων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να τεθεί τέλος στην απληστία, στις υπερβολές και στις καταχρήσεις που οδήγησαν στην καταστροφή και να αποφευχθεί η επανάληψη μια τέτοιας κρίσης.
Μια ακόμη εστία διαφωνιών είναι η στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί για τη διασφάλιση της εξόδου από την κρίση. Η Γερμανία, η οποία ζητεί το τέλος των προγραμμάτων ανάκαμψης, έρχεται αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οικονομίες των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται στο κόκκινο και φοβούνται την άνοδο της ανεργίας.
Στην ατζέντα του G20 περιλαμβάνεται ακόμη η λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, επιδιώκουν ισχυρότερο ρόλο στο Συμβούλιο Διοίκησης, όπου θεωρούνται ότι έχουν χαμηλή εκπροσώπηση σε σχέση με τους Ευρωπαίους.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters