Η Κένυα «βάζει τα γυαλιά» στις υπηρεσίες κινητής τραπεζικής

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009 14:09
UPD:14:18

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, για κάθε δέκα τηλέφωνα που αγοράζονται ανά 100 πολίτες σε μια τυπική αναπτυσσόμενη χώρα, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που αποδεικνύει τη βαρύτητα των τηλεπικοινωνιών στην αναπτυξιακή πορεία μιας χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα στην Αφρική, τέσσερις στους δέκα κατοίκους διαθέτει κινητό τηλέφωνο, παρατηρεί ο Economist.

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας έχει τραβήξει η περίπτωση της Κένυας, όπου η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας είναι εντυπωσιακή, παρά το χαμηλό βιοτικό επίπεδο της χώρας. Η M-PESA, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Κένυα, αριθμεί σήμερα 7 εκατ. χρήστες στο σύνολο των 30 εκατ. πολιτών της χώρας.

Η καινοτομία, όμως, της M-PESA έγκειται ότι προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα πραγματοποίησης πληρωμών μέσω κινητού, από δίδακτρα και φόρους έως κόμιστρα ταξί. Οι Κενυάτες άδραξαν την ευκαιρία αντισταθμίζοντας έτσι τις σοβαρές ελλείψεις τις χώρας σε υποδομές, όπως οι δρόμοι, το τραπεζικό δίκτυο και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Η νέα πρόκληση, λοιπόν, τόσο για την Αφρική όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη είναι η κινητή τραπεζική (mobile banking), σημειώνει το περιοδικό. Στον αναπτυσσόμενο χώρο, υπάρχουν ειδικά «περίπτερα» στα οποία οι πελάτες καταθέτουν τα μετρητά τους, τα οποία στη συνέχεια πιστώνονται στο λογαριασμό του κινητού τους τηλεφώνου. Έπειτα, οι χρήστες μπορούν να κάνουν μεταφορές σε άλλους εγγεγραμμένους χρήστες, οι οποίοι εξαργυρώνουν τα μεταφερόμενα ποσά στα ίδια περίπτερα εισπράττοντας μετρητά.

Τα οφέλη της κινητής τραπεζικής για τους κατοίκους των φτωχών χωρών στην Αφρική και την Ευρώπη είναι τεράστια: αντί να σπαταλούν το χρόνο τους για να μεταβούν στο τραπεζικό κατάστημα (για το οποίο μπορεί να χρειάζεται ολοήμερο ταξίδι), οι χρήστες μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους με ένα μόνο μήνυμα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το εισόδημα των νοικοκυριών στην Κένυα μετά τη χρήση των υπηρεσιών κινητής τραπεζικής της M-PESA αυξήθηκε κατά 5-30%.

Ταυτόχρονα, η κινητή τραπεζική μπορεί να προσφέρει μια ασφαλή λύση αποταμίευσης στις χώρες όπου η πρόσβαση στην τράπεζα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αντί να μετατρέπουν τα χρήματά τους σε ζώα, χρυσό ή τραπεζικά γραμμάτια, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να πιστώνουν τις οικονομίες τους στο λογαριασμό του κινητού τους.

Σύμφωνα με τον Economist, το φωτεινό παράδειγμα της Κένυας θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των αναπτυγμένων κρατών, οι οποίες επιμένουν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις «τραπεζικές» προοπτικές της κινητής τηλεφωνίας. Ως ευκαιρία και όχι ως απειλή θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται η συνεργασία του κλάδου των τραπεζών και των εταιρειών κινητής, η οποία προσφέρει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες, υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα