ΔΝΤ: Στα 3,4 τρισ. δολ. οι διαγραφές στο χρηματοοικονομικό κλάδο

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009 10:30
UPD:10:36

Προς τα κάτω αναθεώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την εκτίμησή του για τις διαγραφές των τραπεζών και των υπόλοιπων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα 3,4 τρισ. δολάρια έναντι 4 τρισ. δολαρίων που προέβλεπε τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, η αναθεώρηση αυτή οφείλεται στη νέα μεθοδολογία υπολογισμού των διαγραφών καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές. Παρόλ’ αυτά, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι απώλειες που σχετίζονται με δάνεια θα αυξηθούν λόγω της υψηλής ανεργίας.

«Η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα έχει βελτιωθεί, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι και η απειλή μιας αναστροφής εξακολουθεί να είναι σημαντική», τονίζει ο οργανισμός στην έκθεσή του, σημειώνοντας ότι η ύφεση μετριάζεται αλλά η ανάκαμψη στην ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι εξαιρετικά αργή.

Όπως τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ, αν και οι τράπεζες διαθέτουν αρκετά κεφάλαια ώστε να επιβιώσουν, η κερδοφορία τους δεν θα αντισταθμίσει πλήρως τις διαγραφές που αναμένονται τους επόμενους 18 μήνες. Επισημαίνεται, μάλιστα, η ανάγκη μεγαλύτερης δράσης για την ενίσχυση των τραπεζικών κεφαλαίων και των κερδών, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ανάκαμψη στον κλάδο.

Βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού των διαγραφών, οι απώλειες των τραπεζών σε δάνεια και μετοχές ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2009 σε 1,3 τρισ. δολάρια, ενώ μέχρι τα τέλη του 2010 αναμένονται περαιτέρω διαγραφές ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις ΗΠΑ οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στο 60% των αναμενόμενων διαγραφών, ενώ στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 40%.

Αναθεωρούνται οι προβλέψεις για την ανάπτυξη;

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2010, σε 3,1% από 2,5%, αναμένεται να προχωρήσει το ΔΝΤ , ως αποτέλεσμα των βελτιωμένων συνθηκών στις αγορές, σύμφωνα με δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από τον διεθνή οργανισμό και τη γερμανική κυβέρνηση, η εφημερίδα αναφέρει ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε την εκτίμησή του για φέτος σε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1,1% έναντι 1,4% που προέβλεπε προηγουμένως.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, το ΔΝΤ αναθεώρησε και τις εκτιμήσεις του για τη γερμανική οικονομία σε ανάπτυξη 0,3% το 2010 έναντι συρρίκνωσης 0,6% που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεσή του. Η οικονομία της χώρας εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5,3% έναντι 6,2%.

Οι επίσημες προβλέψεις του ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα