Μικρότερη ζήτηση για τα κεφάλαια της ΕΚΤ από τις τράπεζες

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009 14:15

Λιγότερα χρήματα θα χρειαστεί να δανείσει στις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατά τη δεύτερη δημοπρασία απεριόριστων κεφαλαίων με 12μηνη διάρκεια, γεγονός που υποδεικνύει υποχώρηση των προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών.

Οι τράπεζες προσφέρουν 75,2 δισ. ευρώ στο τρέχον επιτόκιο αναφοράς 1%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ, η οποία έβγαλε από τα ταμεία της 442 δισ. ευρώ στην πρώτη δημοπρασία τον Ιούνιο –τη μεγαλύτερη όλων των εποχών.

«Τα χαμηλά αυτά επίπεδα προκαλούν έκπληξη», δήλωσε ο Γιαν Μις από την Landesbank Baden-Wuerttemberg στη Στουτγάρδη. «Ακόμη και οι προσδοκίες που κυμαίνονταν στα 100 δισ. αποδείχθηκαν υπερβολικές. Φαίνεται πως δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη ρευστότητας», κατέληξε.

Η ΕΚΤ, η οποία έχει προγραμματίσει την επόμενη προσφορά δανείων 12μηνης διάρκειας στις 15 Δεκεμβρίου, διοχετεύει ρευστότητα στην αγορά με σκοπό τη διευκόλυνση του δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Τα επιτόκια στην κεφαλαιαγορά, ωστόσο, υποχωρούν παράλληλα με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης από τη διεθνή ύφεση, γεγονός που καθησυχάζει τις τράπεζες με αποτέλεσμα την αποκατάσταση του διατραπεζικού δανεισμού.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα