Απαισιόδοξος για την κρίση ο ΓΓ της Κοινοπολιτείας

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009 22:01

Απαισιόδοξος για την οικονομική κρίση εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας της Κοινοπολιτείας Καμάλες Σάρμα. Όπως ανέφερε, ο κόσμος βρίσκεται ακόμη σε βαθιά σε ύφεση και οι επακόλουθες συνέπειες θα είναι ακόμη χειρότερες και πιο μακροχρόνιες για τις μικρότερες, πιο αδύναμες, φτωχότερες χώρες, οι οποίες δεν έχουν το μέσο ή την οικονομική αντοχή να μετριάσουν τα πλήγματά.

Ο κ. Σάρμα, ο οποίος μίλησε απόψε στην εναρκτήρια τελετή της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας στη Λεμεσό, διατύπωσε την εκτίμηση πως καμία χώρα στην Κοινοπολιτεία δεν θα φθάσει τη δυνατότητα ανάπτυξής της αυτό το χρόνο και σημείωσε πως για ορισμένους, μια παγκόσμια ύφεση σημαίνει ανησυχία σχετικά με τις πληρωμές υποθηκών, και ίσως ακόμη και την απώλεια της θέσης εργασίας, ενώ για άλλους, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Όπως ανέφερε, ως αποτέλεσμα της κρίσης, 90 εκατομμύρια άνθρωποι επιπρόσθετα ζουν τώρα κάτω από το όριο της φτώχιας, από τα οποία υπολογίζεται πως 40 εκατομμύρια είναι πολίτες κρατών της Κοινοπολιτείας. ''Ως αποτέλεσμα της κρίσης, περίπου 40.000 περισσότερα παιδιά θα πεθάνουν στην Αφρική. Πολλά από αυτά θα είναι συμπολίτες μας στην Κοινοπολιτεία'', ανέφερε.

Πρόσθεσε πως το κλειδί είναι να μετατραπεί η πολυμορφία και η περιεκτικότητά της Κοινοπολιτείας, σε δύναμη και εξέφρασε την πεποίθηση πως κανένας άλλος οργανισμός δεν προσφέρει τη δυνατότητα για δράσεις και ανταλλαγή εμπειριών, να μαθαίνει ο ένας από τη σοφία του άλλου και να κατανοεί τις ανησυχίες του άλλου.

Ο κ. Σάρμα αναφέρθηκε στα τρία χαρακτηριστικά της κοινής προσέγγισης στην Κοινοπολιτεία έναντι των θεμάτων που απασχολούν τη Σύνοδο. Οπως είπε, αυτά είναι η δέσμευση για συλλογική συμμετοχή και στον πολυμερισμό, και ως εκ τούτου στη συνοχή, η ιδιαιτερότητα των νέων πρωτοποριακών ιδεών και ο συνεταιρισμός.

Αναφερόμενος στην ομάδα G20, ο ΓΓ της Κοινοπολιτείας είπε πως οι χώρες αυτές θα πρέπει να ζητούν τις απόψεις και να λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες των άλλων, τα συμφέροντα και την ευημερία τους, προσθέτοντας πως ''έχουν την ευθύνη κηδεμονίας'' για όλους μας.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης τόνισε την ανάγκη μιας συντονισμένης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να αποτραπεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αναφέρθηκε στις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία, σημειώνοντας πως αυτές έγιναν πιο εμφανείς στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ''και αποδείχθηκαν ιδιαίτερα απαιτητικές''.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα