Υποχώρησε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών το Σεπτέμβριο

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2009 11:34

Επιδείνωση παρουσίασαν οι επιχειρησιακές συνθήκες στην ελληνική μεταποιητική οικονομία το Σεπτέμβριο, ύστερα από την πρόσκαιρη ανάκαμψη του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 48,5 μονάδες από τις 51,1 μονάδες του Αυγούστου.

«Η πρόσφατη τιμή του δείκτη PMI υπογραμμίζει την τρέχουσα περίοδο αβεβαιότητας των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Μετά τις πρώτες θετικές εξελίξεις που κατέγραψε τον Αύγουστο σε διάστημα ενός έτους, ο κύριος δείκτης υποχώρησε και πάλι κάτω από τις 50,0 μονάδες το Σεπτέμβριο. Βασικοί λόγοι της καθοδικής πορείας ήταν η επιδείνωση της εγχώριας ζήτησης, παράλληλα με τις επιταχυνόμενες περικοπές σε επίπεδο απασχόλησης και τη μείωση των αποθεμάτων προμηθειών», δήλωσε η Gemma Wallace, οικονομολόγος του Markit.

Πτώση κατέγραψαν και οι πέντε παράμετροι του PMI, με τις νέες παραγγελίες, την απασχόληση και τα αποθέματα προμηθειών να υποχωρούν. Ωστόσο, παρέμειναν σε επίπεδο υψηλότερο από τους μέσους όρους των τελευταίων δώδεκα μηνών.

Οι εισερχόμενες νέες εργασίες συρρικνώθηκαν ελαφρώς, καταγράφοντας ωστόσο τον ταχύτερο ρυθμό μείωσης από το Μάιο. Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η μείωση οφείλεται στην εγχώρια αγορά, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό αυξήθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους μολονότι σε μέτριο βαθμό.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο μικρότερος φόρτος εργασίας οδήγησε τους Έλληνες κατασκευαστές σε περαιτέρω αναδιοργάνωση των επιπέδων στελέχωσης και σε μείωση της αγοραστικής τους δραστηριότητας το Σεπτέμβριο. Η μείωση των θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε στο μέγιστο βαθμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών καθώς περιορίστηκαν σημαντικά οι αγορές προμηθειών μετά τη μικρή αύξηση του Αυγούστου.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών επιταχύνθηκε το Σεπτέμβριο, για δέκατο τρίτο συνεχή μήνα, με τους συμμετέχοντες στην έρευνα να αποδίδουν τον ταχύ ρυθμό αύξησης στις υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν συγκεκριμένα το υψηλό κόστος του χάλυβα, του αλουμινίου και των πλαστικών.

Οι Έλληνες κατασκευαστές δεν κατόρθωσαν να μεταβιβάσουν το πρόσθετο κόστος στους πελάτες τους το Σεπτέμβριο. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με την ασθενή ζήτηση, οδήγησαν σε περαιτέρω διάβρωση της τιμολογιακής ισχύος.

Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες αυξήθηκε στις 49,1 μονάδες από 54,2 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Markit για την Ελλάδα είναι ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα. Οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα