Στους κινδύνους που εμπεριέχονται στις συστημικά σημαντικές τράπεζες δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανίας (FSA), η οποία εξετάζει ενδελεχώς τις επιπτώσεις από τους καινούργιους κανονισμούς κεφαλαίων και ρευστότητας.
Η βρετανική εποπτική αρχή δήλωσε χθες ότι σκοπεύει να δημοσιεύσει μια μελέτη για μια από τις πλέον ακανθώδεις πτυχές των μεταρρυθμίσεων στο εποπτικό πλαίσιο στον χρηματοοικονομικό κλάδο: το χειρισμό των διεθνών τραπεζών που θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν».
Η πρωτοβουλία αυτή ουσιαστικά είναι συνέπεια των πιέσεων που ασκούν τα κράτη του G20 για επιβολή αυστηρότερων προτύπων στα εν λόγω ιδρύματα.
Η μελέτη, στην οποία η FSA θα παραθέτει τις εναλλακτικές επιλογές θέσπισης κανονισμών, αποτελεί την πρώτη φάση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και στόχο έχει τον προσδιορισμό των «συστημικά σημαντικών» ιδρυμάτων και τον καθορισμό εργαλείων για τον περιορισμό των κινδύνων που εμπεριέχουν.
Σύμφωνα με τη χθεσινή της ανακοίνωση, η εποπτική αρχή θα εξετάσει κατά πόσον μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί στη δυνατότητα των τραπεζών λιανικής να εμπλέκονται σε δραστηριότητες trading και ποιοι είναι οι κανονισμοί που πρέπει να θεσπιστούν για τις μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες που εκτός από «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» είναι και «πολύ μεγάλες για να διασωθούν».
Πηγή: The Wall Street Journal