Πτώση σε μετοχές, εμπορεύματα «βλέπει» ο Ν. Ρουμπινί

Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2009 10:07
UPD:10:11

Πιθανή πτώση στις μετοχές και στις αγορές εμπορευμάτων τους επόμενους μήνες «βλέπει» ο Νουριέλ Ρουμπινί, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, καθώς ο σταδιακός ρυθμός βελτίωσης της οικονομίας απογοητεύει τους επενδυτές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει την τρέχουσα χρηματοοικονομική κρίση, υποστήριξε πως «οι αγορές σημείωσαν υπερβολική άνοδο, πολύ σύντομα, πολύ γρήγορα».

«Βλέπω τον κίνδυνο μιας διόρθωσης, ειδικά όταν οι αγορές συνειδητοποιήσουν ότι η ανάκαμψη δεν είναι γρήγορη και σχήματος V (μετά την ύφεση ακολουθεί αμέσως η ανάκαμψη) αλλά σχήματος U (ανάκαμψη ύστερα από παρατεταμένη στασιμότητα). Πιθανόν να έρθει στο τέταρτο τρίμηνό ή στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη τους τελευταίους έξι μήνες, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η οικονομία ανακάμπτει από τη χειρότερη ύφεση που έχει βιώσει από τη δεκαετία του 1930. Ο δείκτης Standard & Poor’s αναρριχήθηκε 51% από τα χαμηλά 12μήνου του Μαρτίου, ενώ στην Ευρώπη ο Dow Jones Stoxx 600 εμφανίζεται αυξημένος κατά 48%.

Η ευφορία που επικρατεί, πάντως, στα διεθνή χρηματιστήρια έρχεται σε αντίθεση με την επιφυλακτικότητα που επικράτησε στους κόλπους του G7 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο, με τους αξιωματούχους των χωρών – μελών να χαρακτηρίζουν «εύθραυστη» την ανάπτυξη.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα