Aυστραλία: Απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2009 06:58
UPD:11:02
REUTERS /DANIEL MUNOZ

Στην αύξηση των επιτοκίων από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 49 ετών προχώρησε απροσδόκητα η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται.

Ο διοικητής της Reserve Bank, Γκλεν Στίβενς, ανακοίνωσε σήμερα στο Σύδνεϋ την αύξηση των επιτοκίων στο 3,25% από το 3%. Μόνο ένας από τους 20 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεψε την απόφαση. Οι υπόλοιποι 19 προέβλεπαν τη διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα.

Η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα της Ομάδας των 20 (G20) που αυξάνει το κόστος δανεισμού από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής χρήσης, πλέον του έτους. Η αύξηση της απασχόλησης, των λιανικών πωλήσεων και της τιμής κατοικιών, παράλληλα με την αύξηση της επιχειρηματικής και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών έπεισαν τον Στίβενς για την θετική πορεία της οικονομίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων.

Ο Στίβενς, ο οποίος μείωσε τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ κατά 4,25% από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009 για να τονώσει την οικονομία, είπε στις 28 Σεπτεμβρίου ότι σε σύγκριση με άλλες υφέσεις κατά το παρελθόν αυτό ήταν «ένα καλό επεισόδιο για την Αυστραλία».

Χθες η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερο μήνα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προβλέπεται να τα διατηρήσει αύριο 8 Οκτωβρίου, αμετάβλητα, στο 1%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Στις 24 Σεπτεμβρίου η Federal Reserve των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των τραπεζών από μηδέν έως 0,25%.

Η Reserve Bank αναθεώρησε τον Αύγουστο την πρόβλεψη για συρρίκνωση της οικονομίας της Αυστραλίας φέτος, λέγοντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,5%. Η τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 2,25% το 2010 και στο 3,75% το 2011.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα