Τριπλάσια ποσότητα κρατικών ομολόγων θα διακρατούν οι βρετανικές τράπεζες

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2009 12:25

Σφοδρή κριτική άσκησαν χθες οι Βρετανοί τραπεζίτες στην Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) η οποία σκοπεύει να υποχρεώσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διατηρούν τριπλάσια ποσότητα κρατικών ομολόγων.

Όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, ένα τέτοιο μέτρο θέτει σε κίνδυνο τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα και επιφέρει κλυδωνισμούς στο Λονδίνο ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. Η FSA, ωστόσο, φαίνεται αποφασισμένη να προβεί σε εκ βάθρων αναθεώρηση των κανονισμών που καθορίζουν τη ρευστότητα των τραπεζών με στόχο οι αγορές να βγουν πι δυνατές και ασφαλείς μετά την πιστωτική συρρίκνωση της τελευταίας διετίας.

Μετά από 12 μήνες διαβουλεύσεων, η εποπτική αρχή του Σίτι αποφάσισε ότι μόνο τα κρατικά ομόλογα θα γίνουν δεκτά για την κάλυψη των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας, παρά τις εκκλήσεις των τραπεζών να προσμετρηθούν επίσης οι συμμετοχές τους σε ενυπόθηκα δάνεια, τραπεζικούς χρεωστικούς τίτλους, ακόμη και τα σύνθετα τιτλοποιημένα δάνεια που αποδείχθηκαν μη ρευστοποιήσιμα στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η εφαρμογή των εξαγγελθέντων μεταρρυθμίσεων υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 2,2 δισ. λίρες σε ετήσιο επίπεδο στις τράπεζες, οι οποίες θα αναγκαστούν να διατηρούν επιπλέον 110 δισ. λίρες σε κρατικά ομόλογα.

Παρότι το εν λόγω μέτρο θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να καλύψουν τα ελλείμματα από τα σχέδια διάσωσης προβαίνοντας σε μεγαλύτερες εκδόσεις κρατικών ομολόγων, πολλοί είναι αυτοί που προειδοποιούν ότι ανάλογες κινήσεις θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη γιατί υποχρεώνουν τις τράπεζες να διακρατούν κεφάλαια που σε άλλη περίπτωση θα δάνειζαν στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Πηγή: The Guardian



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα