IEA: Επενδύσεις 10 τρισ. δολ. για μετριασμό των κλιματικών αλλαγών

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2009 12:40

Επενδύσεις 10 τρισ. δολαρίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες «πράσινες» τεχνολογίες πρέπει να γίνουν τις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπή Ενέργειας (IEA), προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Στην τελευταία της έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η IEA υποστηρίζει ότι χρειάζεται να γίνουν πιο δραστικές μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από αυτές που προγραμματίζουν τα ανεπτυγμένα κράτη. Συγκεκριμένα, η επιτροπή προτείνει 37% περισσότερες επενδύσεις στις ΑΠΕ σε σύγκριση με τις περσινές της εκτιμήσεις.

Τα πρόσθετα κονδύλια για την αναχαίτιση των κλιματικών αλλαγών αναμένεται να επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους προϋπολογισμούς της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι εν λόγω χώρες αντιμετωπίζουν ήδη υψηλό κόστος ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πωλήσεις βενζινοκίνητων ή πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων θα πρέπει να περιοριστούν από το 95% των παγκόσμιων πωλήσεων στο 40% έως το 2030, ενώ τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα θα πρέπει να αποτελούν κανόνα και όχι εξαίρεση σε 20 χρόνια από σήμερα.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα