Δημοσιονομική εξυγίανση-διαρθρωτικές αλλαγές ζητά ο Γ. Προβόπουλος

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2009 21:01
UPD:21:20

Την εφαρμογή ενός πολυετούς προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και την υιοθέτηση τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, εκτιμώντας ότι η ευρεία υποστήριξη που έλαβε η νέα κυβέρνηση θα διευκολύνει σημαντικά την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνοντας πως βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στης στάδιο. Κατά συνέπεια, επεσήμανε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι η οικονομική ύφεση ήταν λιγότερο έντονη στην Ελλάδα σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι παράγοντες που συγκράτησαν την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν ταυτοχρόνως τροχοπέδη για την ανάκαμψη της.

Εκτίμησε ακόμη πως οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης αντανακλούν το σχετικά χαμηλό βαθμό εξωστρέφειάς της και την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, τα οποία ήδη πριν από την εκδήλωση της κρίσης βρίσκονταν σε ανησυχητική κατάσταση.

Διαβεβαίωσε δε για την υγεία του τραπεζικού συστήματος, προσθέτοντας ότι απετέλεσε έναν από τους παράγοντες που στήριξαν την ελληνική οικονομία. Οι ελληνικές τράπεζες, τόνισε, δεν είναι εκτεθειμένες σε τοξικά στοιχεία ενεργητικού και η έκθεσή τους στις αναδυόμενες οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης έχει παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Πρόσθεσε μάλιστα πως την υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επιβεβαίωσε και η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ.

Προκειμένου η οικονομία να επιτύχει διατηρήσιμα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει ορισμένες βασικές προκλήσεις, που αντανακλώνται στο χρονίως πολύ μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και στα ανησυχητικά επίπεδα του δημόσιου χρέους.

Όπως υποστήριξε οι ανισορροπίες αυτές οφείλονται σε διαρθρωτικές δυσκαμψίες, οι οποίες διαχρονικά έχουν διαβρώσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξαλειφθούν οι ανισορροπίες, απαιτείται, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, να εφαρμοστούν ταυτόχρονα:

- ένα πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου που ενσωματώνονται στα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου και θα ενθαρρύνει την ανάληψη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών, μεγεθύνοντας έτσι το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας.

- τολμηρές και εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να αυξήσουν το ποσοστό απασχόλησης.

Μόνο με την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και να αυξήσει το αναπτυξιακό της δυναμικό και την ευημερία των πολιτών της, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα