Ανοδικά μέσω... Αυστραλίας

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2009 00:01

Οι φήμες ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του Αραβικού Κόλπου εξετάζουν το ενδεχόμενο αντικατάστασης του δολαρίου στις συναλλαγές πετρελαίου, αν και επισήμως διαψεύστηκαν, στάθηκαν ικανές να θέσουν σε κλοιό πιέσεων το αμερικανικό νόμισμα, προσφέροντας παράλληλα στήριγμα στο αργό και στέλνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα το χρυσό.

Το πολύτιμο μέταλλο, ξεπερνώντας τα 1.040 δολ. η ουγκιά, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγορές. Η ημέρα ήταν όμως πολύ καλή και για τις μετοχές, που βρήκαν στήριγμα στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει τα επιτόκια.

Ερμηνεύοντας την κίνηση αυτή ως σήμα για «ανάρρωση» της παγκόσμιας οικονομίας, οι επενδυτές έδωσαν δυναμικό «παρών», κυρίως στις αγορές της Ευρώπης, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 2,2%. Οι δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη είχαν κέρδη από 2,3% έως 2,7%.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι κλάδοι τραπεζών, πρώτων υλών και ενέργειας. Μεταλλευτικές επιχειρήσεις και πετρελαιοβιομηχανίες ηγήθηκαν της ανόδου και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αξιόλογα κέρδη εμφάνισαν και οι τίτλοι των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.

Στην Ασία ο δείκτης Hang Seng του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 1,9%. Πιο επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν ωστόσο οι επενδυτές στο χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου ο Nikkei ενισχύθηκε μόλις 0,2%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα