Στο 0,7% ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2009 12:27
UPD:12:34

Αύξηση 0,7% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Σεπτέμβριο του 2009, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2009, ο ΓΔΤΚ σημείωσε αύξηση 1,9%.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η αύξησή του κατά 0,7% το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2008, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις αυξήσεις:

- Κατά 6,3% της ομάδας «αλκοολούχα ποτά και καπνός»

- Κατά 4,1% της ομάδας «άλλα αγαθά και υπηρεσίες»

- Κατά 3% της ομάδας «ένδυση και υπόδηση»

- Κατά 2,9% της ομάδας «υγεία»

- Κατά 2,8% της ομάδας «εκπαίδευση»

Χαμηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» (1,6%) και της ομάδας «αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες» 1,1% και της ομάδας «ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια» κατά 1,9%.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

- Κατά 4,9% της ομάδας «στέγαση»

- Κατά 3,7% της ομάδας «μεταφορές»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις των ΓΔΤΚ ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ, κ. Μανώλης Κοντοπυράκης, ανέφερε ότι με τα σημερινά δεδομένα, ο ΓΔΤΚ θα πρέπει να είναι αρκετά αυξητικός λόγω των μεγάλων μειώσεων που είχαν σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2008 στην τιμή της βενζίνης και στην τιμή του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο εναρμονισμένος δείκτης σημείωσε αύξηση 0,7%, ενώ ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1,4% το Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα