ΟΟΣΑ: Παγκόσμια ανάκαμψη υποδεικνύει ο δείκτης CLI

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2009 13:05

Ανάκαμψη σε όλες τις μεγάλες οικονομίες υποδεικνύει ο σύνθετος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας του ΟΟΣΑ (CLI) για τον Αύγουστο 2009, με τη Γαλλία και την Ιταλία να έχουν πλησιάσει σημαντικά τους ρυθμούς ανάκαμψης.

Με προσοχή θα πρέπει, ωστόσο, να εξεταστούν οι αισιόδοξες αυτές ενδείξεις, καθώς οι δείκτες CLI υποδεικνύουν κυρίως τα σημεία μεταστροφής και όχι τη διαφοροποίηση μεταξύ ανάπτυξης και ανάκαμψης.

Στην περιοχή του ΟΟΣΑ, ο δείκτης CLI έχει ενισχυθεί κατά 1,5 μονάδες τον Αύγουστο 2009 –αύξηση 0,6 μονάδας σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο δείκτης σημείωσε αύξηση 1,6 μονάδων και διαμορφώθηκε σε επίπεδα κατά 1,6 μονάδες χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρσι.

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης CLI αυξήθηκε κατά 1,7 μονάδες τον Αύγουστο –1,4 μονάδες σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα, ενώ στην Ιαπωνία παρατηρήθηκε αύξηση 1,3 μονάδων, 3,9 μονάδες χαμηλότερα από πέρσι.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας αυξήθηκε κατά 1,6 μονάδες στη Βρετανία και διαμορφώθηκε σε επίπεδα 1,7 μονάδων χαμηλότερα από πέρσι. Στον Καναδά, ο δείκτης αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 1,7 μονάδες, στη Γαλλία κατά 1,3 μονάδες, στη Γερμανία κατά 2,4 μονάδες και στην Ιταλία κατά 2 μονάδες σε επίπεδα κατά 10,4 μονάδες υψηλότερα από πέρσι.

Στην Ασία ο δείκτης CLI αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδες στην Κίνα, ενώ στην Ινδία σημειώθηκε αύξηση 0,9%. Στη Ρωσία, η αύξηση ανήλθε στις 1,1 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ στη Βραζίλια ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,4 μονάδα και διαμορφώθηκε σε επίπεδα 8,5 μονάδων χαμηλότερα από τα περσινά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα