Βρετανία: «Στρέφεται στην ανάκαμψη αλλά παραμένει σε ύφεση»

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 11:39

Το δρόμο της ανάκαμψης έχει πάρει η Βρετανία, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BCC), με την οποία αποτιμήθηκε η εμπιστοσύνη 5.500 εταιρειών. Σύμφωνα με την έρευνα, «η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας πλησιάζει στο τέλος της, παρότι η ανάκαμψη συντελείται από ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Τις τελευταίες της προβλέψεις δημοσίευσε χθες και η Pricewaterhouse Coopers, η οποία υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη κάλυψης τρύπας 43 δισ. λιρών στα δημόσια οικονομικά, ανεξαρτήτως από το εάν η χώρα επιστρέφει σε τροχιά ανάκαμψης.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι η εξαγγελία της πώλησης στοιχείων ενεργητικού ύψους 16 δισ. λιρών από τη βρετανική κυβέρνηση δεν είναι αρκετή από «θεμελιώδους σκοπιάς». Το BCC, ωστόσο, παραμένει αισιόδοξο ότι τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν σε δέκα μέρες θα υποδηλώνουν σαφή σημάδια θετικής ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι εγχώριες παραγγελίες και πωλήσεις «έχουν ενισχυθεί σημαντικά» το τελευταίο τρίμηνο, ιδίως στον κλάδο της μεταποίησης. Τα μεγέθη, ωστόσο, διατηρούν αρνητικό πρόσημο «δυσχεραίνοντας τις αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι η ανάκαμψη έχε ήδη συντελεστεί στη Βρετανία».

Πηγή: The Independent



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα