Τζ. Στίγκλιτς: Δοκιμάζονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λόγω της κρίσης

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 16:59

«Η κρίση συνοδεύεται από ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την ιδέα της ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη, τα οποία δεν έχουν συζητηθεί διεξοδικά», δήλωσε ο κορυφαίος οικονομολόγος.

Να επανεξετάσει τη βασική πολιτική γραμμή της –την ενιαία αγορά– θα αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος, Ζόζεφ Στίγκλιτς.

«Η κρίση συνοδεύεται από ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την ιδέα της ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη, τα οποία δεν έχουν συζητηθεί διεξοδικά», δήλωσε στη διάρκεια διάσκεψης με θέμα την εποπτεία του τραπεζικού κλάδου χθες στις Βρυξέλλες ο κορυφαίος οικονομολόγος.

Αναφερόμενος στις χρεοκοπίες ιρλανδικών και ισλανδικών τραπεζών τον περασμένο χρόνο, ο κ. Στίγκλιτς υποστήριξε ότι η εποπτεία του χρηματοοικονομικού κλάδου μιας χώρας δημιουργεί σαφώς προβλήματα για τους καταθέτες σε άλλες χώρες. «Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε καλά», τόνισε.

Ασκώντας κριτική στην πολιτική που ασκεί το ΔΝΤ, ο Στίγκλιτς αμφισβήτησε «τη λύση της επιβάρυνσης αυτών των χωρών που ακολούθησαν το μοντέλο της απελευθέρωσης με αδικαιολόγητα χρέη».

Με τα κράτη μέλη να έχουν τροφοδοτήσει τις τράπεζες με δισεκατομμύρια το περασμένο έτος, η Κομισιόν διαμήνυσε στις κυβερνήσεις ότι πρέπει να βάλουν φρένο στη διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων προκειμένου να μην φορτωθούν οι μελλοντικές γενιές με τεράστια χρέη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα