ΣΕΑΑ: Ανησυχία για τις ζημιές στην αγορά από την απεργία των λιμενεργατών

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 18:35
UPD:18:38

Τον κίνδυνο ανυπολόγιστων ζημιών στις επιχειρήσεις και στην αγορά από την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου να ανασταλεί, επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών Ι. Παπαγεωργάκης.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργάκης η συνεχιζόμενη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά επιβαρύνει τις εισαγωγικές επιχειρήσεις με πρόσθετο κόστος μεταφοράς των προϊόντων, δεδομένου ότι τα εμπορικά πλοία αναγκάζονται να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματά τους σε άλλα ελληνικά λιμάνια, όπως στον Αστακό ή και στο εξωτερικό, όπως στην Μάλτα και στη συνέχεια να μεταφερθούν με φορτηγά (στην περίπτωση της Μάλτας μέσω Ιταλίας).

Το κόστος αυτό, πρόσθεσε, μεταφέρεται στην τελική τιμή των προϊόντων, που σημαίνει επιβάρυνση του καταναλωτή.

Σημείωσε δε πως ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εξαγωγές, αφού τα προϊόντα βρίσκονται καθηλωμένα στα φορτηγά, στο λιμάνι του Πειραιά, τα δε ευπαθή κινδυνεύουν με ολική καταστροφή.

Η αναγκαστική ασυνέπεια των εξαγωγέων τους οδηγεί και στην απώλεια ξένων αγορών σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ύφεσης και έντασης του ανταγωνισμού, επεσήμανε και πρόσθεσε πως ήδη οι τζίροι των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας πολλές από τις εμπορικές επιχειρήσεις ζημιογόνες για την περίοδο αυτή.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, ήδη από τις προηγούμενες απεργίες στα λιμάνια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές οι εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Ειδικότερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν απολέσει σημαντικές αγορές του εξωτερικού για την προώθηση των προϊόντων του, σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού.

Παράλληλα, οι εισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να τροφοδοτήσουν τις εγχώριες επιχειρήσεις με εισαγόμενα προϊόντα και τις εξαναγκάζουν να στρέφονται σε μεγάλα πολυεθνικά συγκροτήματα προκειμένου να «γεμίσουν» τα ράφια των καταστημάτων τους. Και στην περίπτωση αυτή η σχέση των συναλλασσόμενων διαταράσσεται, κατέληξε ο κ. Παπαγεωργάκης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων από την κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα