«Η δυναμική του ευρώ δέκα χρόνια μετά»

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 21:46

Εκδήλωση για τη «δυναμική του ευρώ δέκα χρόνια μετά» συνδιοργανώθηκε απόψε στην Παλαιά Βουλή από την πρεσβεία της Γαλλίας, της Γερμανίας και το Κέντρο Προοδευτικών Ερευνών του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Στην εκδήλωση εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομίας μίλησαν ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και η υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Νικολέτ Κρέσλ. Παρέστησαν επίσης οι νέοι υπουργοί, Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ο Λοράν Φαμπιούς αφού αναφέρθηκε στην κριτική που δέχθηκε το ευρώ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον αποτελεσματικότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των ευρωπαϊκών χωρών, που αποτελεί πάγια γαλλική θέση.

Έκανε δε λόγο για ανεπάρκεια συντονισμού στη διαχείριση του ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί σύντομα η οικονομική κρίση. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο απολογισμός του ενιαίου νομίσματος είναι πολύ σημαντικότερος από ό,τι ανέμεναν όταν ξεκινούσε η προσπάθεια.

«Είμαστε υπερήφανοι για ότι κατορθώσαμε σχετικά με το ευρώ», σημείωσε από την πλευρά της η Νικολέτ Κρέσλ, για να προσθέσει ότι παρά την απαισιοδοξία της αρχικής περιόδου είμαστε υπερήφανοι για ότι κατορθώσαμε.

Η γερμανίδα υφυπουργός επεσήμανε ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του νομίσματος υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την κρίση.

Τόνισε επίσης την ανάγκη ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και τη σημασία επανόδου στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας μετά την κρίση.

Οι αδυναμίες διακυβέρνησης της Ευρωζώνης αντιμετωπίζονται μόνο με ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης υποστήριξε τέλος ο Γιάννος Παπαντωνίου και πρόσθεσε ότι χρειάζεται στενότερος συντονισμός των πολιτικών και ενίσχυση των εξουσιών του Eurogroup.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της διαδικασίας πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ σημειώνοντας ότι η υπό επικύρωση ευρωπαϊκή συνθήκη αποτελεί βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε ότι η ένταξη στην Ευρωζώνη εδραίωσε συνθήκες σταθερότητας για την ελληνική οικονομία και οδήγησε σε επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Τα τελευταία χρόνια όμως, σημείωσε, σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές με αποτέλεσμα τον εξασθένιση της οικονομίας και τη διεύρυνση των ελλειμμάτων.

Οταν εκδηλώθηκε η κρίση, πρόσθεσε, δεν υπήρχαν περιθώρια για στήριξη των εισοδημάτων της απασχόλησης και της επενδυτικής δραστηριότητας. Προέβλεψε ότι η ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο στη χώρα μας από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ η ανάκαμψη θα είναι αδύναμη. Η πρόοδος της προηγούμενης δεκαετίας συμπλήρωσε κινδυνεύει να αναστραφεί.

Υπογράμμισε ακόμη ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας ιστού και τη δημιουργία μιας ισχυρότερης ανταγωνιστικής οικονομίας με δύο κεντρικούς στόχους:

- Δημοσιονομική εξυγίανση, ώστε να απαλλαγεί η χώρα από το βάρος των ελλειμμάτων και της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους καθώς και από τον κίνδυνο πτώχευσης

- Αναμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου μέσα από την αναβάθμιση του ανθ8ρώπινου κεφαλαίου, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση της καινοτομίας καθώς και τις πράσινες επενδύσεις στο περιβάλλον και την ενέργεια.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο και αν δεν ανακτήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων θα χάσει το τρένο της εποχής της. Η πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξης και προόδου», κατέληξε ο κ. Παπαντωνίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα