Κατσέλη: ΟΛΠ και ΣΕΠ συμφώνησαν να συζητήσουν από μηδενική βάση

«Πιστεύουμε στη συνεργασία με την Κίνα»
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009 15:09
UPD:21:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ

H Cοsco έχει συμφωνήσει με το διάλογο, υποστήριξε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με άλλη μέλη του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, συμπληρώνοντας πως δεν κατανοεί το νόημα της δήλωσης Μπακογιάννη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1727655 .

Η κ. Κατσέλη είπε ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλίας με τη ΣΕΠ (θυγατρική εταιρεία της Cosco στην Ελλάδα), που αφορά το διάλογο για όλα τα ζητήματα παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, με τη ΣΕΠ -όπως σημείωσε- να συμφωνεί να συζητήσει όλους τους όρους.

H υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Σύμφωνα με την υπουργό, ΟΛΠ και ΣΕΠ συμφώνησαν να συζητήσουν από μηδενική βάση το πλαίσιο συνεργασίας των προβλητών 1 και 2, γεγονός που όπως εκτίμησε, θα έχει πολλά θετικά για τους εργαζόμενους.

«Αυτή ήταν η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε η κ. Κατσέλη, «καθώς είχαμε πει ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συζήτησης. Και αυτό θα πω και στον Κινέζο πρέσβη, τον οποίο θα συναντήσω στις 5 το απόγευμα».

Λ. Κατσέλη: ΟΛΠ και ΣΕΠ θα συζητήσουν από μηδενική βάση

Λ. Κατσέλη: ΟΛΠ και ΣΕΠ θα συζητήσουν από μηδενική βάση

Τα παραπάνω επανέλαβε η κ. Κατσέλη και το βράδυ μιλώντας σε κεντρικά δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών. Όπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ ήθελε να βάλει τους όρους στο τραπέζι και να δει αν μπορεί να βελτιωθεί η σύμβαση. Κάνουμε αυτό που είχαμε δεσμευτεί να κάνουμε, πρόσθεσε.

Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει τη χθεσινή παρέμβαση της κ. Μπακογιάννη για το θέμα, η υπουργός παρατήρησε: «Ακουσα προσεκτικά την κ. Μπακογιάννη, δεν κατανοώ με ποια ιδιότητα μίλησε. Αν δηλαδή μίλησε ως πρώην υπουργός Εξωτερικών ή ως υποψήφια αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Δεν κατανοώ το περιεχόμενο της δήλωσής της. Υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ επαναδιαπραγματεύτηκε τη σύμβαση και για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Υπενθυμίζω ότι η ΣΕΠ συμφώνησε στο διάλογο και δεν κατανοώ σε τι αποσκοπεί αυτή η δήλωση».

«Τα λιμάνια πρέπει να είναι ανοιχτά»

Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, η κ. Κατσέλη εξέφρασε την ελπίδα ότι εργαζόμενοι θα κατανοήσουν πλήρως ότι ο διάλογος αφορά και τα εργασιακά ζητήματα, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε εγγράφως και τη διατύπωση των αιτημάτων τους. «Ελπίζω -τόνισε- να κατανοήσουν ότι τα λιμάνια πρέπει να είναι ανοιχτά».

Ερωτηθείσα πώς θα προχωρήσει το ζήτημα εάν οι εργαζόμενοι επιμείνουν στην απεργία τους, η υπουργός Οικονομίας δήλωσε:

«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θέλουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και θέλουμε να δούμε πώς θα διασφαλιστούν καλύτερα τα δικαιώματά τους, τόσο στην υπάρχουσα σύμβαση (σσ που αφορά στην προβλήτα 2, που παραχωρείται βάσει της σύμβασης στη ΣΕΠ) όσο και στη νέα (σσ που αφορά στην προβλήτα 3 που είναι υπό κατασκευή, ενώ η προβλήτα 1 ανήκει στον ΟΛΠ)».

Σε δηλώσεις της αργά το απόγευμα μετά τη συνάντηση με τον πρέσβη της Κινας, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, τόνισε πως η κυβέρνηση πιστεύει στη φιλία και τη συνεργασία με την Κίνα, επισημαίνοντας πως «θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και οι δύο για να επιλύσουμε όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί».

Ανέφερε ακόμη πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα της συνεργασίας με την Κίνα και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να αναπτύξει την οικονομική συνεργασία με το Πεκίνο, να ενισχύσει τις εμπορικές και τις επενδυτικές σχέσεις για αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών.

ΕΒΕΑ: Ημερήσια απώλεια δημοσίων εσόδων 3 εκατ. ευρώ

«Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά έχουν φέρει σε πλήρη αδιέξοδο τις ελληνικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημειώνοντας πως η ημερήσια απώλεια δημοσίων εσόδων από την απεργία ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1728333 .

Παράλληλα, ο κ. Μίχαλος καλεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό και την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να εφαρμόσουν άμεσα τις διεθνείς συμφωνίες, τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις για την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα