Ευρωζώνη: Στο -0,3% ο πληθωρισμός

Το Σεπτέμβριο
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 12:25
UPD:14:12

Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, με το χαμηλότερο κόστος ενέργειας και ειδών διατροφής να ωθεί προς τα κάτω τις τιμές καταναλωτή.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον Αύγουστο, σημειώνοντας ετήσια πτώση της τάξης του 0,3%. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας και τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, μειώθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 1,2% που είχε καταγράψει τον Αύγουστο.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός από 1,0% τον Αύγουστο υποχώρησε στο 0,7%, που ηταν το τρίτο ψηλότερο ποσοστό στην ευρωζωνη μετα τη Μάλτα και τη Φινλανδία.

Αν και ο Σεπτέμβριος ήταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκε μείωση των τιμών καταναλωτή στα 16 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διαβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει απομακρυνθεί.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να συγκρατήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια σημείωσαν πτώση 11%. Οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν αμετάβλητες και μειώθηκαν κατά 1,3%, αντίστοιχα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα