Λαμπρό το μέλλον του κλάδου βιοκαυσίμων

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 14:24

Πολλά υποσχόμενος θεωρείται ο κλάδος παραγωγής βιοκαυσίμων, δεδομένης της προσπάθειας των κρατών να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι εταιρείες βιοκαυσίμων, στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν από τις καλλιέργειες, στρέφονται σε μια καινούργια καύσιμη ύλη: τα υπολείμματα ξύλου.

Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιχειρήσεις παραγωγής βιοκαυσίμων αυξάνονται και πληθύνονται, ιδίως μετά τις δεσμεύσεις του Κογκρέσου και τις υποσχέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για επιδότηση της κατασκευής νέων μονάδων.

Οι καινοτόμες επιχειρήσεις έχουν κατορθώσει να αντλήσουν εκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές και ήδη έχουν προχωρήσει στη χρήση νέων τεχνολογιών και στην εφαρμογή πρωτοποριακών μεθόδων. Η παραγωγή των πιλοτικών εργοστασίων, ωστόσο, δεν είναι αρκετή για να θεωρηθεί σημαντική για μια επιχείρηση, ούτε φυσικά για να αντισταθμίσει την τεράστια εισαγωγή πετρελαίου στη χώρα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εργοστάσιο της εταιρείας Coskata –το αποτέλεσμα επενδύσεων 50 εκατ. δολαρίων από την General Motors, τη Vinod Khosla και τη Blackstone Group, το οποίο μάλιστα θα ανοίξει σήμερα τις πύλες του στη δημοσιότητα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της παραγωγής βιοκαυσίμων από πριονίδι είναι η χαμηλή τιμή της πρώτης ύλης: οι παραγωγοί ευελπιστούν ότι θα την αγοράζουν έναντι λίγων μόνο δολαρίων τον τόνο.

Πηγή: The New York Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα