EBEA: Aσφαλιστικά μέτρα κατά των απεργών

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009 12:29
UPD:17:57

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ κατέθεσε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά.

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ κατέθεσε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Η αίτηση θα εκδικαστεί τη Δευτέρα.

Με την αγωγή του το ΕΒΕΑ ζητά:

- Να αναγνωρισθεί ως παράνομη η απεργία,

- Να απαγορευθεί η παράταση και γενικά η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης αυτής ή η επανάληψή της στο μέλλον, καθώς και γενικά κάθε απεργιακή κινητοποίηση με τα ίδια ή παρεμφερή αιτήματα, είτε ως είναι ήδη διατυπωμένα, είτε και με διαφορετική διατύπωσή τους ή και με οποιοδήποτε τρόπο ή μέθοδο συγκαλυμμένα,

- Να απειληθεί, για κάθε μεμονωμένη παράβαση της απόφασης που θα εκδοθεί, κατά των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων χρηματική ποινή 4.000 ευρώ και κατά των νόμιμων εκπροσώπων τους, ως και κατά παντός μελλοντικού νόμιμου εκπροσώπου τους, προσωπική κράτηση έξι μηνών,

- Να κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή η απόφαση που θα εκδοθεί και,

- Να καταδικασθούν οι εναγόμενοι στη δικαστική δαπάνη.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μίχαλος τόνισε πως το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε το ΕΒΕΑ, είναι να αντιδικήσει με τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε, απέφυγε μέχρι τώρα να στραφεί δικαστικώς εναντίον τους, «παρά τις τεράστιες ζημιές που έχει προκαλέσει η ένδικη παράνομη απεργία στα μέλη του, προτιμώντας να εξηγήσει τα προβλήματά τους ξανά και ξανά και ξανά και ελπίζοντας στην από μέρους των εργαζομένων -κάποια στιγμή επιτέλους- κατανόηση, για να υπάρξει στοιχειώδης ελπίδα να ξεπεραστεί η κρίση, τόσο η ένδικη, όσο και η γενικότερη οικονομική, προς το κοινό συμφέρον όλων».

Κ. Μίχαλος: Θέλουμε να σώσουμε από την καταστροφή τις 102.000 επιχειρήσεις-μέλη μας

Κ. Μίχαλος: Θέλουμε να σώσουμε από την καταστροφή τις 102.000 επιχειρήσεις-μέλη μας

Όμως, υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος «δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή για να αποφευχθεί η καταστροφή πλήθους επιχειρήσεων - μελών του ΕΒΕΑ και η συνακόλουθη απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Λ. Κατσέλη: Κίνηση που μόνο βλάπτει

Στην πρώτη της αντίδραση για την ενέργεια αυτή του ΕΒΕΑ, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, παρατήρησε μιλώντας στον Alpha 989: «Είμαστε στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης και η κίνηση του κ. Μίχαλου αυτή την ώρα, είναι μία κίνηση που μόνο βλάπτει».

ΣΥΝ: Η κυβέρνηση ξεχνά τι έλεγε προεκλογικά

«Αιχμή μιας πολιτικής που θέλει να κάμψει και να τρομοκρατήσει τους αγώνες των εργαζομένων στο λιμάνι», χαρακτηρίζει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ο ΣΥΝ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υλοποιεί την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ.

«Τέτοιου είδους ενέργειες, και παρά τη δήλωση της αρμόδιας Υπουργού κας Κατσέλη πως δεν βοηθούν, ενθαρρύνονται από τη συνολική στάση της κυβέρνησης που, ξεχνώντας τι έλεγε προεκλογικά, υλοποιεί σήμερα την πολιτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, σχολίασε: «Είναι γνωστό ότι ο κ. Μίχαλος παρεμβαίνει αυτοβούλως σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων. Και αυτό έχει μία ιστορία. Είναι γνωστός ο ρόλος του».

«Η συνδικαλιστική δράση, πρέπει να γνωρίζει και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, δεν ποινικοποιείται και τα όποια εργατικά θέματα λύνονται με τον διάλογο. Και αυτό αποτελεί μήνυμα και προς την κυβέρνηση: Να μην έχει καμία ταύτιση με τον κ. Μίχαλο», τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος.

ΓΣΕΕ: Ρόλος μόνιμου καταστολέα

Την ενέργεια του κ. Μίχαλου καταδίκασε και η ΓΣΕΕ, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ «επιχειρεί να κατοχυρώσει –με κάθε κυβέρνηση- ρόλο μόνιμου καταστολέα των απεργιών και μοχλού ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων».

Παράλληλα κάλεσε όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και την κυβέρνηση «να αποκηρύξει αυτή τη δικαστική μεθόδευση αντιμετώπισης προβλημάτων».

Παραιτήσεις μελών δ.σ. ΟΛΠ

Νωρίτερα σήμερα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν έχουν γίνει δεκτές από την κ. Κατσέλη.

Σε τεντωμένο σκοινί είναι εν τω μεταξύ οι συνομιλίες κυβέρνησης, Cosco και εργαζομένων για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι του Πειραιά.

«Είχαμε πει ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια πραγματικής συζήτησης για τους όρους της σύμβασης εφόσον γίνουμε κυβέρνηση. Αυτό ακριβώς κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε η υπουργός Λούκα Κατσέλη.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κατσέλη ενημέρωσε τους Πειραιώτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι προτίθεται να ζητήσει από την κινεζική εταιρεία πίστωση χρόνου για ένα 20ήμερο, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Όμως σταθερή είναι και η θέση της κινεζικής εταιρείας. Η Cosco δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί μια τέτοια πρόταση σε περίπτωση που της κατατεθεί.

Η θέση της κινεζικής πλευράς, όπως διατυπώθηκε και από τον Κινέζο πρέσβη κατά τη συνάντησή του με την κ. Κατσέλη προχθές, είναι ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει, όπως και συζήτηση για συνεργασία των προβλητών ΙΙ, που θα διαχειρίζεται η Cosco, και προβλήτα Ι που θα διαχειρίζεται ο ΟΛΠ, αλλά στο ενδιάμεσο να έχει εφαρμοστεί ο νόμος που κατακυρώθηκε στη Βουλή για τη παραχώρηση του Σ.ΕΜΠΟ για διάστημα 35 ετών και με ανοικτά τα λιμάνια.

ΚΚΕ: «Τρομοκρατική» η ενέργεια του προέδρου του ΕΒΕΑ

«Τρομοκρατική» χαρακτήρισε το ΚΚΕ την ενέργεια του πρόεδρου του ΕΒΕΑ, σημειώνοντας ότι «γίνεται για λογαριασμό όλων των εργοδοτικών φορέων και έχει στόχο, εκτός από τον εκφοβισμό των απεργών, να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να εμφανίσει ως παράνομη πράξη τον δίκαιο αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης».

Κατηγορεί δε τη ΝΔ και την κυβέρνηση ως ηθικούς αυτουργούς αυτής της ενέργειας, «που επιχειρούν με κάθε τρόπο να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του λαού την παράδοση των λιμανιών στο κεφάλαιο και να κάμψουν τις αντιστάσεις».

Επικρίσεις ΛΑΟΣ κατά ΠΑΣΟΚ

Επικρίσεις κατά του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του λιμανιού του Πειραιά διατύπωσε ο ΛΑΟΣ, κάνοντας λόγο για κυβερνητική δυστοκία στη λήψη απόφασης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει: «Δεν έχουν περάσει 10 ημέρες που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση και το Κράτος καταλύεται σε ζωτικούς χώρους για την Οικονομία. Όλοι ελπίζουν σε επενδύσεις για να βγούμε από την κρίση. Όμως, με αυτά που συμβαίνουν, ποιος θα θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα; Κάποιοι ποντάρουν στην ανωμαλία, βλάπτοντας κάθε προοπτική του έθνους».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα