ΥΠΟΙΟ: Αμεσα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος

Δεν θα δημιουργηθεί «υπερτράπεζα»
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009 12:40
UPD:12:47

Τη λήψη άμεσων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να μειωθεί το διψήφιο δημοσιονομικό έλλειμμα και το διογκούμενο δημόσιο χρέος, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σήμερα, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει πιθανότατα σε «μικρό» επιπρόσθετο δανεισμό για την κάλυψη των ελλειμμάτων, ενώ τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που είχε υποσχεθεί προεκλογικά θα εφαρμοστούν κυρίως το 2010.

«Αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις, τα πράγματα δεν είναι όπως συνήθως», τόνισε o κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι κλειδί».

«Αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις, τα πράγματα δεν είναι όπως συνήθως», τόνισε o υπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι κλειδί».

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα ξεπεράσει πιθανότατα το 10% του ΑΕΠ φέτος και ίσως χρειαστούν 3-4 χρόνια για να μειωθεί κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει πρόθεση για τη δημιουργία «υπερτράπεζας», μέσω συγχώνευσης των κρατικά ελεγχόμενων ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), για να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά.

«Από την πλευρά του Δημοσίου δεν υπάρχει πρόθεση αυτή τη στιγμή να φτιάξουμε μια υπερτράπεζα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη φημολογία περί δημιουργίας ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, μέσω του οποίου θα διοχετευόταν το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ – μια προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής όσον αφορά τις διασυνοριακές κινήσεις και τις συγχωνεύσεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. «Δεν θα σηματοδοτήσουμε μία αλλαγή πολιτικής. Εάν υπάρξουν κινήσεις ιδιωτικών τραπεζών για να συγχωνευτούν τότε είναι δικό τους θέμα. Οι συγχωνεύσεις σε έναν κατακερματισμένο κλάδο, όπως ο τραπεζικός στην Ελλάδα, δεν κάνουν κακό.»

Παράλληλα, επιχείρησε να μετριάσει τις ανησυχίες για αλλαγή του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. «Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση αυτή τη στιγμή. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του ελληνικού στόλου», υπογράμμισε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα