Σερβία: «Φως στο τούνελ» στις αρχές του 2010;

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009 15:39

Η Σερβία θα πρέπει να αναμένει την έξοδό της από την οικονομική κρίση το αργότερο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2010, ενώ είναι πιθανό οι πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης να παρατηρηθούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, κ. Mladjan Dinkic.

Τα ΑΕΠ της Σερβίας αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3% το 2009 ή πάνω από τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2009 προβλέπεται να προσεγγίσει το 4,5% του ΑΕΠ ή κάτω από το μέσο επίπεδο των χωρών της ευρωζώνης (6%), επεσήμανε ο κ. Dinkic.

Το 2010 η κυβέρνηση θα καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αλλά δεν θα πρέπει να αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς το έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4% του ΑΕΠ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2009 τα δημόσια έσοδα της χώρας κατέγραψαν καθοδική τροχιά, η οποία αντιστράφηκε τον Ιούλιο με αποτέλεσμα το σύνολο των εσόδων στις 8 Οκτωβρίου να προσεγγίσει το αντίστοιχο επίπεδο του 2008. Παράλληλα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το συνολικό δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 32% του ΑΕΠ, έναντι 82,5% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο κ. Dinkic, συμπληρώνοντας πως στον τομέα της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η περικοπή των περιττών διοικητικών διαδικασιών και η μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 25%.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα