Αύξηση κονδυλίων από την ΕΤΕπ

Επιπλέον 1 δισ. ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009 14:49

Την αύξηση των χρηματοδοτήσεών της προς τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υλοποιώντας τη δέσμευσή της για αύξηση της παρουσίας της στις χρηματοδοτήσεις δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων εντός της Ε.Ε.

Χρηματοδοτήσεις σε επένδυση θυγατρικής της Βιοχάλκο, της ΔΕΗ, της Alpha leasing και του Hydra Beach, αποτελούν τα επόμενα βήματα στον τομέα των χρηματοδοτήσεων μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τη Δευτέρα υπογράφεται στην Αθήνα από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Πλούταρχο Σακελλάρη, δάνειο προς θυγατρική του ομίλου της Βιοχάλκο για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας θυγατρικής εταιρείας που παράγει αλουμίνιο στα Οινόφυτα (η αξία της επένδυσης είναι 38 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ).

Βάσει καταστατικού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις προϋπολογισμού τουλάχιστο 25 εκατ. ευρώ (μικρότερες επενδύσεις γίνονται μέσω των εμπορικών τραπεζών με τις οποίες συνεργάζεται) με ανώτατο ποσοστό χρηματοδότησης που φτάνει το 50% του κόστους του έργου.

Εκτός από τη χρηματοδότηση της μεταλλουργικής μονάδας στα Οινόφυτα η ΕΤΕπ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση επένδυσης της ΔΕΗ προϋπολογισμού περίπου 200 εκατ. ευρώ που εντάσσεται στο τετραετές επενδυτικό της πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιστωτική γραμμή έχει επίσης με την Alpha Leasing με στόχο την προώθηση χρηματοδοτικών μισθώσεων αξίας 200 εκατ. ευρώ προς έργα που προωθούνται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (έως 250 εργαζομένων) κάθε κλάδου (τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού και υπηρεσιών).

Ακόμη η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί την επένδυση, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, του Hydra Beach Village στην Πελοπόννησο. Το έργο αφορά στην ανάπλαση της υφιστάμενης μονάδας για τη δημιουργία πεντάστερου «χωριού» χωρητικότητας 750 ατόμων, με δημιουργία εστιατορίων, μπαρ, πισίνας και άλλων υπηρεσιών. Η ΕΤΕπ κατά την αξιολόγησή της εκτίμησε ότι το έργο βρίσκεται σε πολύ καλή τοποθεσία, με θέα το νησί της Ύδρας.

Εργα ΣΔΙΤ

Εκτός όμως από τις ιδιωτικές επενδύσεις η ΕΤΕπ έχει στα σχέδιά της και μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στον τομέα της παιδείας διευρύνοντας τη συμμετοχή της στα έργα ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα το επόμενο διάστημα αναμένονται νέα δάνεια για:

* Το έργο Ελληνική Παιδεία προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ που έχει στόχο το σχεδιασμό, την κατασκευή, τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση των περίπου 230 σχολικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων της απολύμανσης του αμιάντου που εντοπίζεται στα σχολεία και της αντισεισμικής ενίσχυσης των κτηρίων.

* Τα 24 κτήρια νέων σχολείων που θα γίνουν στην Αττική μέσω συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ με δάνεια από την ΕΤΕπ 50 εκατ. ευρώ αξίας). Αφορά στο σχεδιασμό, στην κατασκευή και στην τεχνική διαχείριση 24 νέων σχολείων (υπάρχουν δύο υποέργα που αφορούν σε 14 και σε 10 σχολεία το καθένα).

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα