Γ. Παπακωνσταντίνου: Δύσκολη χρονιά το 2010

Ανεξαρτητοποιείται η ΕΣΥΕ
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 14:09
UPD:17:09

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση.

Δύσκολη χρονιά χαρακτήρισε το 2010 ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin και των επαφών του στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο αφενός θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση, αφετέρου θα βάζει τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε βιώσιμη βάση.

Πρόσθεσε πως ενημέρωσε τους ομολόγους του στην ΕΕ πως «η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι χειρότερη από ό,τι αναμενόταν» και ότι η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2009 θα φθάσει το 1,5%. Γνωστοποίησε ακόμη πως το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2008 διαμορφώθηκε στο 7,7%.

Συμπλήρωσε πάντως πως η έναρξη στήριξης των ευάλωτων ομάδων από φέτος συνιστά προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμη ότι το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι επιφυλακτικό έως απαξιωτικό για τη χώρα μας. Το υπουργείο Οικονομικών θα διαβιβάσει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος. Θα σταλεί επίσης επιστολή προς την Κομισιόν για το τι πραγματοποιήθηκε και ποια μέτρα ελήφθησαν για τη μείωση του ελλείμματος το τελευταίο εξάμηνο.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η νέα κυβέρνηση προχωρά με καθαρούς λογαριασμούς

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η νέα κυβέρνηση προχωρά με καθαρούς λογαριασμούς

Διεμήνυσε στους ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης ότι η νέα κυβέρνηση προχωρά με καθαρούς λογαριασμούς και η δημοσιονομική προσαρμογή θα αρχίσει το 2010 ώστε το έλλειμμα να πέσει σε μονοψήφιο νούμερο και μετά από τρία-τέσσερα χρόνια να περιοριστεί κάτω του 3%.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό, πρόσθεσε, χρειάζονται ανατροπές και ο μέχρι τώρα τρόπος κατάρτισης προϋπολογισμού δεν επιτρέπει την πραγματική αποτίμηση μεγεθών.

Διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δήλωσε ακόμα, ότι θα τεθεί σε διάλογο από την αρχή το φορολογικό σύστημα και ότι μετά το διάλογο αυτό, το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα υπάρχει ένα νέο φορολογικό σύστημα. Θα αλλάξει ο τρόπος φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.

Προανήγγειλε επίσης την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή το οποίο θα προβλέπει την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ΕΣΥΕ , ώστε να μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά της και να μπορεί το υπουργείο να ελέγχει τα στοιχεία που του παρουσιάζει.

Η νέα κυβέρνηση θα καταρτίσει νέο προϋπολογισμό και θα διατηρήσει ορισμένα εισπρακτικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα την έκτακτη εισφορά για τα σκάφη, το ΕΤΑΚ για το 2008 και το 2009.

Αναφερόμενος στο φόρο για τα τυχερά παιχνίδια, επισήμανε πως σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο φορολογούνται τα κέρδη από το πρώτο ευρώ και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να τον αλλάξει.

Κανένας νέος φόρος το 2009

Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι στο ζήτημα των ημιυπαίθριων θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Επίσης είπε, ότι δεν θα υπάρξει κανένας νέος φόρος το 2009, αλλά ότι ήδη υπάρχει ενεργοποίηση των μηχανισμών του υπουργείου για την είσπραξη των φόρων. Το μήνυμα που έχει δοθεί στις εισπρακτικές υπηρεσίες είναι να μπορέσουν με κόσμιο τρόπο να εισπραχθούν όσα πρέπει να εισπραχθούν.

Γ. Πεταλωτής: Πραγματικά σφικτοί οι όροι της ΕΕ

«Οι όροι που μπαίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι, πραγματικά, σφικτοί, δεν έχουν ακόμα εξειδικευτεί, αντιμετωπίσαμε, όμως, μια εξαιρετικά αρνητική αντίδραση εκ μέρους των αρμοδίων της Επιτροπής και από τον κ. Αλμούνια, αλλά και από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη, στην ελληνική πολιτική ζωή και την κοινωνία, για το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που παρουσίασε αυτές τις μέρες η Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση παρουσιάζει την πραγματικότητα, όπως την έχει αναδείξει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Κατηγόρησε δε τον πρώην υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου ότι «παρουσίαζε στην ΕΕ στοιχεία που, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν αληθή, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «οι δεσμεύσεις που κάναμε προς την κοινωνία, τους απλούς πολίτες και ιδιαίτερα προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα τηρηθούν στο ακέραιο, με βάση, βέβαια, τις δυνατότητές μας».

Σημείωσε ακόμη ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Σταθεροποίησης, «για να πετύχουμε μια πολυετή περίοδο προσαρμογής».

«Δεν έχω υπόψιν μου κάτι τέτοιο» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν ζητήθηκαν έκτακτα μέτρα από τον Χοακίν Αλμούνια.

Υπάρχει τρόπος προκειμένου να πείσουμε την Ένωση για την αξιοπιστία μας, όπως είναι η ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας και το προαναφερθέν πρόγραμμα, τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Σε ό,τι αφορά το έργο του Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, εξήγησε ότι δεν μπορεί να ασκήσει κριτική στο Διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει τα στοιχεία της, «τουλάχιστον σε αυτή τη φάση».

Ερωτηθείς, τέλος, αν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει στοιχεία από τον κ. Προβόπουλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «μας έφερε εδώ» και πρόσθεσε ότι ως αντιπολίτευση, «προσπαθούσαμε να έχουμε γνώση».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα