ΣΕΛΠΕ: Ανάγκη για δυναμικές αποφάσεις στην οικονομία

«Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής»
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 14:14
UPD:14:37

«Η χώρα έχει ανάγκη δυναμικών πολιτικών αποφάσεων στον τομέα της οικονομίας που να αφορούν την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης», επισημαίνει ο ΣΕΛΠΕ.

«Η αγορά και όλοι οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και εφαρμογής των νέων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης. Περιθώρια ανοχής και καθυστερήσεων δεν υπάρχουν. Χρειάζονται αποφάσεις και χρειάζονται τώρα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΕΛΠΕ Ζητά λήψη μέτρων αναθέρμανσης της “μουδιασμένης” ζήτησης και ενεργοποίησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Η λήψη μέτρων θα πρέπει επίσης «να συνδυαστεί και με μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στη βάση ενός δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης και σταθερότητας που θα επιτρέψουν τα τρία πρώτα χρόνια την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και την αύξηση των δημοσίων εσόδων και την εν συνεχεία μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους».

Σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ αυτές οι οικονομικές πολιτικές πρέπει να επιτύχουν την αύξηση των δημοσίων εσόδων μακροπρόθεσμα μέσα από την αύξηση του παραγόμενου πλούτου βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέσα από την καθιέρωση μιας νέας φορολογικής πολιτικής σε συνδυασμό με πολιτική μείωσης των δημοσίων δαπανών που θα περιλαμβάνει:

- Την διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω αυστηρών αντικειμενικών κριτηρίων για την σύλληψη της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται σε 12 δισ. ευρώ ετησίως χωρίς νέες αυξήσεις στην φορολογία εκείνων οι οποίοι πάντα πληρώνουν, μισθωτών και οργανωμένων επιχειρήσεων.

- Την αποτελεσματική σύλληψη της εισφοροδιαφυγής που υπολογίζεται στα 13 δισ. ευρώ ετησίως μέσω τακτικών ελέγχων.

- Την περιστολή των δημοσίων δαπανών και της σπατάλης οι οποίες σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ ανέρχονται σε 30% επί των δημοσίων δαπανών, εκτός τοκοχρεολυσίων και υπολογίζονται σε 15 δισ. ευρώ ετησίως.

- Την αύξηση του αφορολογήτου και την μείωση των ενδιάμεσων συντελεστών των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων για να πάψουν οι μισθωτοί να αποτελούν τα υποζύγια της φορολογικής πολιτικής

- Τη μείωση του ανώτατου κλιμακίου φόρου από το 40% σε 25% για όλα τα εισοδήματα και την φορολόγηση τους στην ίδια φορολογική κλίμακα ανεξαρτήτως πηγής, με αυστηρή ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής και στόχο την συγκράτηση της φυγής και άλλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό όπου επικρατούν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές (10%-15%), ενίσχυση των επενδύσεων και αύξηση της έφεσης για εργασία του ελληνικού λαού στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

- Τη βελτίωση της χαμηλής ανταγωνιστικότητας με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της κρατικής διοίκησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα