ΔΝΤ: Νέα δάνεια 700 εκατ. δολ. στη Λευκορωσία

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009 05:50

Εκτακτα δάνεια ύψους 700 εκατ. δολ. δίνει στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αυξάνοντας το πακέτο δανεισμού της χώρας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στα 2,23 δισ. δολάρια.

Τα δάνεια, που φθάνουν πλέον περίπου το 2% του ΑΕΠ της Λευκορωσίας, συμφωνήθηκε να δοθούν τον Ιανουάριο, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της διεθνούς ύφεσης. Το ΑΕΠ της Λευκορωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,2% εφέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός ανέφερε ότι το Μινσκ «σημείωσε πρόοδο στην προσαρμογή της πολιτικής του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», ειδικότερα μέσω της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής του.

Η Λευκορωσία, που αντιμετωπίζει δραστική μείωση των εξαγωγών της, συμφώνησε να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 20%.

«Οι αρχές σημείωσαν σημαντική πρόοδο» όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που διευκολύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, κατά το ΔΝΤ.

Η σμίκρυνση του ΑΕΠ της Λευκορωσίας είναι «μέτρια σε σύγκριση με άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση», ανέφερε ακόμα το Ταμείο, προσθέτοντας πάντως ότι ο νέος δανεισμός ήταν απαραίτητος.

«Η εξασφάλιση επαρκών οικονομικών πόρων από την διεθνή κοινότητα είναι ουσιώδης για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Λευκορωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχές είναι έτοιμες να εφαρμόσουν μέτρα έκτακτης ανάγκης εάν προκύψει ανάγκη», σύμφωνα με το ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα