Κίνα: Στο 8,9% ο ρυθμός ανάπτυξης

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009 06:16
UPD:10:17
A- A A+

Με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας καθώς η ενίσχυση των δαπανών και η αύξηση του δανεισμού σε επίπεδα – ρεκόρ βοήθησαν τη χώρα να ηγηθεί της εξόδου από την παγκόσμια ύφεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,9% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 9% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite Index υποχωρούσε 0,2% στις 10:19 π.μ., τοπική ώρα. Το γουάν διαπραγματεύθηκε στα 6,8267 έναντι του δολαρίου από 6,8273 που ήταν χθες.

Αργά χθες, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι τις αποφάσεις της θα επηρεάζουν πλέον καθοριστικά οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,8% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη μικρότερη μείωση από την έναρξη υποχώρησής τους το Φεβρουάριο.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ξεχωριστές εκθέσεις, η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων ώθησε 13,9% υψηλότερα τη βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι επενδύσεις σε υποδομές των αστικών περιοχών αυξήθηκαν κατά 33,3% το εννεάμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 586 δισ. δολαρίων τόνωσε τις επενδύσεις στις κατασκευές δρόμων και εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς