Με 75% η Elpedison στην Elpedison Ενεργειακή

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009 13:45
UPD:13:52

Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης» από την «Ενεργειακή Θεσσαλονίκης», η οποία μετονομάστηκε σε «Elpedison Ενεργειακή», στο πλαίσιο συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison.

Σημειώνεται ότι στην «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης» συμμετείχε με ποσοστό 65% η εταιρεία Elpedison B.V., ενώ ποσοστό 35% συνολικά κατείχαν οι εταιρείες Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη και Χαλκόρ. Η Elpedison Ενεργειακή ανήκε σε ποσοστό 100% στην Elpedison B.V.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω συγχώνευσης, το 21% της Elpedison Ενεργειακή μεταβιβάστηκε από την Elpedison B.V., στης οποίας το μ/κ συμμετέχουν από κοινού σε αναλογία 50/50 τα ΕΛΠΕ και η Edison, προς την εταιρεία Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη (θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ) και στην εταιρεία Χαλκόρ.

Το αντίτιμο ανέρχεται σε 30,7 εκατ. ευρώ. Πλέον, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, η Elpedison B.V. κατέχει ποσοστό 75% της Elpedison Ενεργειακή, ενώ ποσοστά 22,5% και 2,5% κατέχουν οι Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη και Χαλκόρ, αντίστοιχα.

Επίσης, υλοποιώντας την συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η Elpedison B.V. ίδρυσε την εταιρία Elpedison Εμπορική, με σκοπό το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, τη λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής διαχείρισης.

Σημειώνεται ότι η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης διαχειρίζεται την, ήδη σε λειτουργία, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 390 MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη. Η μονάδα αυτή αποτελεί τον πρώτο ανεξάρτητο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Η Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης ολοκληρώνει την κατασκευή μονάδας 420 MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Θίσβη Βοιωτίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα