Σόφια: Καμία πρόοδος με τους Ρώσους για South Stream

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009 12:02

Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στις συνομιλίες μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, υπογράμμισε από το βήμα της βουλγαρικής Βουλής ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράικο Τράικοφ.

«Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε (στο έργο) σε περίπτωση που ενδέχεται να χάσουμε χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με τη συμπληρωματική συμφωνία που υπεγράφη από τη βουλγαρική Bulgargaz και τη ρωσική Gazprom, το 2006.

Ο κ. Τράικοφ εξήγησε πως με βάση τη συμπληρωματική συμφωνία των δύο πλευρών, «το κόστος για την προμήθεια φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 304 εκατ. δολάρια το 2007 και το 2008».

Αναφερόμενος εξάλλου στο έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, ο κ. Τράικοφ τόνισε πως οι κυβερνητικές εγγυήσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2010, δεν αντιστοιχούν στις προηγούμενες (ποσό άνω των 600 εκατ. ευρώ προβλεπόταν ως εγγύηση του βουλγαρικού Δημοσίου στον προηγούμενο προϋπολογισμό της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών του Σεργκέι Στανίσεφ).

Στόχος της κυβέρνησης, διευκρίνισε ο υπουργός, είναι το έργο του πυρηνικού σταθμού να τεθεί στη «σωστή βάση και να αποφευχθεί η παροχή κρατικής εγγύησης. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε οι κρατικές εγγυήσεις, σίγουρα, δεν θα αντιστοιχούν σε προηγούμενα ποσά».

Όπως είπε ο κ. Τράικοφ, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του σταθμού και γι' αυτό το λόγο «ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης του έργου είναι να αφήσουμε τους επενδυτές να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν θα συμμετέχουν στο έργο». Οι επενδυτές θα επιλεγούν με βάση τα κριτήρια που θα καθοριστούν με τη βοήθεια συμβούλου και η κυβέρνηση βρίσκεται, ήδη, στη διαδικασία επιλογής συμβούλου, συμπλήρωσε ο κ. Τράικοφ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα