Κ. Νουαγιέ: Ανάγκη για ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση στις τράπεζες

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009 12:53
UPD:13:00

Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στις τράπεζες και ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης υπογράμμισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγιέ, συστήνοντας συγκρατημένες διανομές μερισμάτων και αποζημιώσεις.

Μιλώντας σήμερα στη Σιγκαπούρη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας τόνισε ότι οι προσπάθειες ενδυνάμωσης των κανονισμών και των κεφαλαίων στην παγκόσμια χρηματοοικονομική βιομηχανία παραμένουν προτεραιότητα, παρά τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας τόνισε ότι οι προσπάθειες ενδυνάμωσης των κανονισμών και των κεφαλαίων στην παγκόσμια χρηματοοικονομική βιομηχανία παραμένουν προτεραιότητα, παρά τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

«Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι επιδόσεις επετεύχθησαν λίγους μόλις μήνες αφότου μερικά από αυτά τα ιδρύματα έφτασαν στα όρια της χρεοκοπίας», δήλωσε ο Νουαγιέ. «Αυτό πιθανόν να δώσει την εντύπωση ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει επανακτήσει την ισορροπία του και ότι δεν απαιτούνται άλλες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι τα “stress tests” που διενεργήθηκαν σε 22 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έδειξαν επαρκή επίπεδα κεφαλαιοποίησης.

Σημειώνεται ότι η κατάρρευση του παγκόσμιου πιστωτικού συστήματος έχει οδηγήσει σε απώλειες και διαγραφές ύψους άνω των 1,6 τρισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των κεφαλαίων», υπογράμμισε ο Νουαγιέ, ενώ τόνισε πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στο σύστημα εποπτείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα