Ινδία: Προς απόσυρση των μέτρων οικονομικής στήριξης

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009 10:05

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ντουβούρι Σουμπαράο αύξησε το επίσημο ποσοστό ρευστότητας στο 25% από 24%, αφού είχε ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 6,5% από 5%.

Το πρώτο βήμα για την απόσυρση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης έκανε η Ινδία, καλώντας τα πιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ντουβούρι Σουμπαράο αύξησε το επίσημο ποσοστό ρευστότητας στο 25% από 24%, αφού είχε ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 6,5% από 5%.

Επίσης, η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο καθώς και την εκτίμησή της για το ποσοστό ανάπτυξης στη δημοσιονομική χρήση μέχρι το Μάρτιο στο 6%. Οι τάσεις, πάντως, όσον αφορά στην ανάπτυξη είναι ανοδικές, διευκρίνισε.

Η σημερινή ανακοίνωση της Reserve Bank of India πυροδότησε εικασίες για αύξηση του κόστους δανεισμού μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Σε μια τέτοια κίνησε προέβη πρώτη η Αυστραλία αυτό το μήνα, ενώ το παράδειγμά της αναμένεται να ακολουθήσει αύριο και η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας.

Ο Σουμπαράο, ο οποίος έχει διοχετεύσει στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας κεφάλαια ύψους 5,85 τρισ. ρουπιών (130 δισ. δολ.) από το Σεπτέμβριο του 2008, προκειμένου να προστατέψει την ινδική οικονομία, δήλωσε ότι η απόσυρση αυτών των χρημάτων έχει καταστεί «μείζον θέμα» στη στρατηγική της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανωτέρω ποσό αναλογεί σχεδόν στο 9% του ινδικού ΑΕΠ, το οποίο είναι και το τρίτο υψηλότερο της Ασίας.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα