Shell: Χαμηλότερα κέρδη λόγω πετρελαίου, φ. αερίου

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009 10:38

Στα 3,25 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Royal Dutch Shell το τρίτο τρίμηνο, μειωμένα κατά 62% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εξαιρουμένων των έκτακτων αποτελεσμάτων και των μεταβολών στα αποθέματα, τα κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Ειδικότερα, διαμορφώθηκαν στα 2,62 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου βυθίστηκε 62% το τρίτο τρίμηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 68,24 δολάρια το βαρέλι.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της Shell, ο διευθύνων σύμβουλός της Πίτερ Βόσερ προχωρά σε πωλήσεις και συγχωνεύσεις μονάδων καθώς και σε περικοπές θέσεων εργασίας. Ήδη, έχει δεσμευθεί να μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας περίπου κατά 10% την επόμενη χρονιά.

Αργότερα σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματά της η αμερικανική Exxon Mobil, ενώ αύριο θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά της και η Chevron.

Οι μετοχές της Shell στο Λονδίνο έχουν αυξηθεί φέτος κατά 5,9%, έναντι ανόδου 11% που έχουν καταγράψει οι μετοχές της ανταγωνίστριάς της, BP.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα