Σερβία: Προς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την EFTA

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009 10:39

Έως τα τέλη του έτους η Σερβία προτίθεται να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την EFTA (European Free Trade Association), ανακοίνωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου οικονομίας και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, κ. Vesna Arsic.

Η EFTA ιδρύθηκε το 1960 και μέλη της είναι η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Η συμφωνία ελεύθερου Εμπορίου με την EFTA είναι σημαντική όχι μόνο γιατί θα συμβάλει στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες μέλη της αλλά και επειδή οι συγκεκριμένες χώρες περιλαμβάνονται μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών της Σερβίας, επεσήμανε η κα Arsic, προσθέτοντας πως ειδικά η Νορβηγία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή της χώρας, καθώς η επένδυση της Telenor είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα, η Ελβετία καταλαμβάνει την 11η θέση στην κατάταξη των χωρών με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη Σερβία, ενώ η Ισλανδία έχει προχωρήσει σε μια σημαντική επένδυση στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας Zdravlje ,η οποία είναι πλέον τμήμα της Actavis.

Οι συνολικές εξαγωγές της Σερβίας προς τις χώρες μέλη της EFTA ανέρχονται σήμερα στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες εξαγωγές στα 180 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της συμφωνίας θα εξασφαλίσει για τα βιομηχανικά προϊόντα της Σερβίας την ελεύθερη πρόσβαση στις συγκεκριμένες αγορές, υπογράμμισε η κα Arsic.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα