Ιαπωνία: Απροσδόκητη μείωση της ανεργίας στο 5,3%

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 05:54
UPD:06:03

Απροσδόκητη μείωση σημείωσε η ανεργία στην Ιαπωνία για τέταρτο μήνα τον Σεπτέμβριο, σημάδι ότι η ανάκαμψη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου επεκτείνεται στους καταναλωτές.

Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5,3% από 5,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Τόκιο. Κατά μέσον όρο, 29 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι η ανεργία θα αυξηθεί 5,6% και μόνο ένας εξ αυτών προέβλεψε μείωση.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές χτίζοντας το παγκόσμιο ράλι μετά από έκθεση που έδειξε ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε ένα χρόνο.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 91,31 ανά δολάριο στις 11:22 π.μ. στο Τόκιο από 91,47 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για την ανεργία. Ο δείκτης Nikkei 225 ισχυροποιήθηκε 1,3% φθάνοντας στις 10.015,28 μονάδες.

Η ιαπωνική οικονομία πρόσθεσε θέσεις εργασίας για δεύτερο μήνα σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση. Επίσης οι βιομηχανίες μείωσαν με χαμηλότερο ρυθμό τις θέσεις εργασίας, με βάση τα στοιχεία από έτος σε έτος που διέθεσε η κυβέρνηση.

Οι μεγάλες ξένες αγορές της Ιαπωνίας δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5% το τελευταίο τρίμηνο μετά από ένα έτος συρρίκνωσης και η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,9%, τον ταχύτερο σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

Σήμερα η Bank of Japan κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέψει ότι οι τιμές καταναλωτή θα συνεχίσουν να υποχωρούν την οικονομική χρήση του 2011, σηματοδοτώντας ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων για τουλάχιστον ένα έτος, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα