Προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο το αργό

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 07:38
UPD:07:49

Τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών οδεύει να σημειώσει το αργό πετρέλαιο μετά τη χθεσινή έκθεση που έδειξε ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο θέτοντας τέλος στη συρρίκνωση ενός έτους και αυξάνοντας την αισιοδοξία ότι η ζήτηση των καυσίμων θα αυξηθεί.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 3,1% - τα μέγιστα σε δύο εβδομάδες – μετά την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ότι η οικονομία της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Το ΑΕΠ, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, θα σημείωνε άνοδο 3,2%.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 79,99 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 12:30 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 2,41 δολ., φθάνοντας στα 79,87 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του πετρελαίου έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 79% και μέσα στον Οκτώβριο κατά 13%, τη μεγαλύτερη μηναία άνοδο από τον Μάϊο, όταν είχε αναρριχηθεί σε ποσοστό 30%.

Το δολάριο υποχώρησε για τέταρτο μήνα έναντι του ευρώ. Διαπραγματεύθηκε στο 1,4853 δολ. στη 1:21 μ.μ. στο Τόκιο από 1,4822 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Η υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου τονώνει τη ζήτηση για τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, ως εναλλακτική επένδυση.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές περιορίζοντας τις πρώτες μηνιαίες απώλειες του MSCI Asia Pacific Index από τον Φεβρουάριο, καθώς ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα στην Ιαπωνία. Χθες οι αμερικανικές μετοχές έκαναν ράλι αποτέλεσμα της επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη. Ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνδοο 2,3% φθάνοντας στις 1.066,11 μονάδες στη Νέα Υόρκη και ο Dow Jones Industrial Average (DJIA) αναρριχήθηκε 2,1% φθάνοντας στις 9.962,58 μονάδες.

Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε 3,8% το δωδεκάμηνο έως και τον Ιούνιο, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις σε επτά δεκαετίες. Η συρρίκνωση των τεσσάρων τριμήνων ήταν η μακροβιότερη από το 1947, χρονιά έναρξης της διατήρησης τριμηνιαίων στοιχείων.

Το μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 78,02 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου, υποχωρώντας 2 σεντς στις 12:30 μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Χθες τα συμβόλαια έκλεισαν στα 78,04 δολ. το βαρέλι, 2,18 δολ. υψηλότερα, ποσοστό 2,9%, τα μέγιστα από τις 21 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα