Μολδαβία: Δάνειο ύψους 588 εκατ. € από το ΔΝΤ

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 12:19

Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με επικεφαλής τον κ. Nikolay Gueorguiev κατέληξε σε αρχική συμφωνία με τις αρχές της Μολδαβίας για την εφαρμογή νέου οικονομικού προγράμματος, το οποίο θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τις συνδυασμένη τριετή συμφωνία Extended Credit Facility/Stand-by, ύψους 369,6 εκατ. Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (588 εκατ. δολ. περίπου).

Η αρχική συμφωνία υπόκειται στην τελική έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του διεθνούς οργανισμού, η οποία πρόκειται να γίνει τον Ιανουάριο του 2010.

Η Μολδαβία δέχθηκε ισχυρά πλήγματα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς η υποχώρηση της ζήτησης στους βασικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας τροφοδότησε την καθοδική τάση των εξαγωγών και των μεταναστευτικών εμβασμάτων, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν σημαντική πτώση, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΝΤ, Στο πρώτο εξάμηνο του 2009 το ΑΕΠ της Μολδαβίας υποχώρησε κατά 8%, η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς και οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 36% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, καταγράφτηκαν τάσεις αποπληθωρισμού, καθώς η αύξηση του γενικού επιπέδου των τιμών καταναλωτή το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση, ενώ τα επίπεδα της φτώχειας και της ανεργίας αυξήθηκαν σημαντικά.

Βασικοί στόχοι του νέου οικονομικού προγράμματος είναι η υποστήριξη της μακροοικονομικής σταθερότητας, η οικονομική ανάκαμψη και η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την προστασία των φτωχών στη βάση ενός γενικότερου πλαισίου οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής για την περίοδο 2010 – 2012.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα