Ελαφρά επιδείνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας

Τον Οκτώβριο
Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2009 11:20
UPD:11:23

Σχετικά εξασθενημένη εισήλθε η ελληνική μεταποιητική οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, με τους κατασκευαστές να περιορίζουν την παραγωγή τους για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών ως αποτέλεσμα της περαιτέρω συρρίκνωσης των νέων εργασιών.

Εν τω μεταξύ, ο ισχυρός ανταγωνισμός και η μειωμένη ζήτηση εξακολούθησαν να υπονομεύουν την τιμολογιακή ισχύ των κατασκευαστών. Η απασχόληση και τα επίπεδα αποθεμάτων υπέστησαν επιπτώσεις, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να περιορίσουν το κόστος.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit υποχώρησε οριακά στις 48,0 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 48,5 μονάδες του προηγούμενου μήνα. Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε και πάλι ελαφρά επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλη την ελληνική μεταποιητική οικονομία. Ωστόσο, ο κύριος δείκτης παρέμεινε αισθητά πάνω από τα επίπεδα του μέσου όρου του προηγούμενου έτους.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωση, η παραγωγή της ελληνικής μεταποιητικής οικονομίας συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο, μετά από δύο μήνες ασθενούς ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα της ελαφράς μείωσης των νέων εργασιών. Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η πτώση των νέων παραγγελιών παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Μέλη του πάνελ ανέφεραν τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς, το ισχυρό ευρώ και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο κεντρικό λιμάνι της χώρας ως τους πρωταρχικούς παράγοντες της πρόσφατης πτώσης της ζήτησης.

Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα μειώθηκαν απότομα τον Οκτώβριο, καθώς ελαττώθηκαν οι νέες παραγγελίες. Σε αντίθεση, ωστόσο, με το Σεπτέμβριο, η μείωση δεν ήταν ικανή να εμποδίσει τη συρρίκνωση στην παραγωγή.

Οι τιμές εργοστασίου σε όλη την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία μειώθηκαν ελαφρώς τον Οκτώβριο. Οι χρεώσεις μειώνονται κάθε μήνα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η ο περιορισμός της ζήτησης και ο ισχυρός ανταγωνισμός εμπόδισαν τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές πώλησης. Σε αντίθεση, το κόστος εισροών εξακολούθησε να αυξάνεται, μολονότι με ηπιότερο ρυθμό από το Σεπτέμβριο. Ερωτηθέντες στην έρευνα συνέδεσαν την αύξηση του κόστους εισροών με τις υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών (ιδιαίτερα του αλουμινίου, του νίκελ, του χαλκού, του τσιμέντου και των πλαστικών) και το υψηλότερο κόστος μεταφορών, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

Για να αντισταθμίσουν την αύξηση του κόστους εισροών, οι Έλληνες κατασκευαστές έκαναν περικοπές των δαπανών σε άλλους τομείς. Ως αποτέλεσμα, μείωσαν τα επίπεδα στελέχωσης, την αγοραστική δραστηριότητα και τα αποθέματα. Τα επίπεδα απασχόλησης υποχώρησαν με σημαντικό ρυθμό, ενώ τόσο τα αποθέματα προμηθειών όσο και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων συρρικνώθηκαν απότομα, καθώς οι εταιρείες εφάρμοσαν στρατηγική μείωσης των αποθεμάτων.

Η απόδοση του μέσου προμηθευτή παρέμεινε γενικώς αμετάβλητη κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας. Σύμφωνα με αναφορές των μελών του πάνελ, οι μικρότεροι χρόνοι παράδοσης προμηθειών συνδέονταν με την ασθενή ζήτηση για προμήθειες. Τα προβλήματα στις μεταφορές, τα οποία οφείλονταν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, περιόρισαν τις περαιτέρω βελτιώσεις στο χρόνο παράδοσης προμηθειών.

«Οι προσδοκίες που υπήρχαν τον Αύγουστο για άμεση ανάκαμψη της ελληνικής μεταποιητικής παραγωγής μειώθηκαν σε κάποιο βαθμό κατά τους δύο τελευταίους μήνες, καθώς ο δείκτης PMI υποχώρησε και πάλι σε αρνητικό έδαφος. Ωστόσο, ο κύριος δείκτης εξακολούθησε να υποδεικνύει ελαφρά εξασθένηση των επιχειρησιακών συνθηκών. Επιπλέον, όλες σχεδόν οι μεταβλητές της έρευνας βελτιώθηκαν σε σύγκριση με το μέσο όρο τους των τελευταίων δώδεκα μηνών – και σε μερικές περιπτώσεις αρκετά αισθητά. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και, ως εκ τούτου, φαίνεται ότι ο τομέας βρίσκεται στο σωστό δρόμο προς τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, παρόλο που δεν το έχει επιτύχει ακόμα», σχολίασε η Gemma Wallace, οικονομολόγος της Markit.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα