Νέα 48ωρη απεργία στο λιμάνι

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2009 14:30
UPD:15:45

Νέα 48ωρη απεργία από απόψε αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά καθώς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Σήμερα η κ. Κατσέλη είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία της μετέφερε την πάγια θέση του κόμματος για ακύρωση της συμφωνίας με την Cosco.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Θοδωρή Δρίτσα, προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την τύχη της σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ και COSCO.

«Ζητάμε ένα ανασυγκροτημένο λιμάνι του Πειραιά το οποίο θα είναι υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο και θα λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια, προς το συμφέρον των εργαζομένων, του λαού του Πειραιά και της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Λαφαζάνης.

«Η πολιτική της κυβέρνησης η οποία δίνει τη δυνατότητα από αύριο να εγκατασταθεί η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, κινδυνεύει να καταστήσει το διάλογο τον οποίο επικαλείται η κυβέρνηση, απολύτως προσχηματικό, παρελκυστικό και τελικά ατελέσφορο», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την αυριανή εγκατάσταση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, o κ. Λαφαζάνης σημείωσε «είναι μια πάρα πολύ αρνητική και δυσμενής εξέλιξη. Ο διάλογος με την COSCΟ εγκατεστημένη στο λιμάνι του Πειραιά και με τη συμφωνία να έχει ενεργοποιηθεί, κινδυνεύει να αποτελέσει φύλο συκής για τη διαμόρφωση ανεπίστρεπτων τετελεσμένων γεγονότων».

«Αυτή την ώρα οι διαδικασίες του διαλόγου μπορεί να είναι επωφελείς μόνο για την COSCO, γιατί η COSCO είναι αυτή η οποία τελικά πρέπει να εκφράσει τη συναίνεσή της για οποιεσδήποτε, έστω και περιορισμένες ή επουσιώδεις αλλαγές στη σύμβαση. Δηλαδή μονά ζυγά είναι με τα κινέζικα συμφέροντα, τα συμφέροντα της COSCO», επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε ότι «η συνάντηση με την κ. υπουργό ήταν χρήσιμη. Δεν μπορώ όμως να πω ότι φύγαμε ευχαριστημένοι. Και χρήσιμη ήταν γιατί επιβεβαιώσαμε την άποψή μας ότι για να αντιμετωπιστούν και να ανατραπούν τα αρνητικά της Σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO απαιτείται μια συνολική κυβερνητική βούληση η οποία αμφιβάλλουμε αν υπάρχει».

Τόνισε ακόμη ότι «αν εγκατασταθεί αύριο η COSCO δημιουργεί τετελεσμένα. Η όποια επαναδιαπραγμάτευση, έστω και κάποιων όρων, πρέπει να είναι δεσμευτική».

«Όλοι οι προβληματισμοί για τις βελτιώσεις ή τις αλλαγές στη Σύμβαση απαιτούν δημόσια δέσμευση όλων. Και της COSCO συμπεριλαμβανομένης. Από αυτή την άποψη, δεν καλούμε την κα Κατσέλη, καλούμε την κυβέρνηση, καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει δράση. Αν χρειάζεται και σε γενικευμένο διπλωματικό πεδίο και σε αυτό. Το θέμα δεν αφορά μόνο κάποιους εργαζόμενους στον Πειραιά και στο λιμάνι, αφορά όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ΟΜΥΛΕ και Ένωση Λιμενεργατών είχαν αποφασίσει στις 17 Οκτωβρίου την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων τους.

Σήμερα όμως -ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση με την Cosco για τη διαχείριση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ- οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία από σήμερα το βράδυ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα