ΕΒΕΑ: «Όχι» στην έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2009 14:44

Tην αντίθεση του επιχειρηματικού κόσμου στο ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης φορολογικής εισφοράς εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος.

O πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος.

Σημείωσε επίσης ότι οι επιχειρηματίες αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση σχετικά με αυτό το θέμα.

Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι «οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν στο 25% και σταδιακά να επέλθει η μείωσή τους στο 20% στην προσεχή τετραετία», ενώ σημείωσε ότι το ΕΒΕΑ συμφωνεί με τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε τα 2/3 των εσόδων να συγκεντρωθούν από τη μείωση των δημοσίων δαπανών και το 1/3 των εσόδων να είναι από μέτρα φορολογίας «έκτακτα ή όχι» όπως είπε ο κ. Μίχαλος χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο να επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό καθώς αποτελεί αίτημα μερίδας του εμπορικού κόσμου και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να συζητηθεί εκ νέου το αίτημα της κυριακάτικης λειτουργίας πέντε φορές το χρόνο, ακόμα και σε αυτή την περίοδο της κρίσης καθώς κατανάλωση υπάρχει πάντα και η ευκολία προσβασιμότητας ενδέχεται να βοηθήσει στην ενίσχυση της κατανάλωσης».

Για το σχέδιο νόμου που αφορά στην προστασία των δανειοληπτών ο κ. Μίχαλος είπε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και απομένουν να διευκρινιστούν μόνο ταζητήματα που σχετίζονται με επίλυση των προβλημάτων δικαστικά. Για τον Τειρεσία σχολίασε ότι ακόμα και επιχειρήσεις με συντηρητικό βηματισμό σήμερα έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση εξαιτίας της αφερεγγυότητας τρίτων, γιαυτό και το επιμελητήριο προτείνει τη συγκρότηση ενός οργάνου στο οποίο θα μετέχουν οι τράπεζες τα επιμελητήρια και το κράτος προκειμένου να αξιολογούνται τα στοιχεία κάθε φορά που θα πρέπει να εγγυοδοτηθεί μια επιχείρηση.

Κ. Μίχαλος: Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κινδυνεύει από την «έμμεση» στάση πληρωμών του Δημοσίου

Κ. Μίχαλος: Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κινδυνεύει από την «έμμεση» στάση πληρωμών του Δημοσίου

Επίσης επισήμανε ότι οι τράπεζες οι ίδιες έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις μεταχρονολογημένες επιταγές που πλέον φτάνουν στα 157 δισ. ευρώ στην αγορά και αυτή η τάση, όπως είπε ο κ. Μίχαλος, μπορεί να τιθασευτεί με τη συμβολή των ίδιων τραπεζών όπως και με την πρόταση του επιμελητηρίου προς τις τράπεζες να προχωρήσουν σε έκδοση μπλοκ επιταγών με λιγότερα φύλλα.

Η πρόταση αυτή είναι μια από αυτές που το ΕΒΕΑ θέλει να φέρει προς συζήτηση στο φορέα που επιδιώκει το επιμελητήριο να συσταθεί με τη συμμετοχή του κράτους των επιμελητηρίων και των τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα