ΤτΕ: Μικτές τάσεις στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2009 16:44

Οριακές μειώσεις παρατηρήθηκαν το Σεπτέμβριο στα επιτόκια των νέων καταθέσεων, με εξαίρεση το επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια έως 1 έτος, το οποίο σημείωσε σημαντική πτώση.

Οριακές μειώσεις παρατηρήθηκαν το Σεπτέμβριο στα επιτόκια των νέων καταθέσεων, με εξαίρεση το επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια έως 1 έτος, το οποίο σημείωσε σημαντική πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Αντίθετα, μικτές ήταν οι εξελίξεις στα επιτόκια των νέων δανείων. Ειδικότερα, το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για ένα έτος μειώθηκε, ενώ το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από ένα έτος και έως πέντε έτη αυξήθηκε. Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων.

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα το Σεπτέμβριο του 2009 και διαμορφώθηκαν στο 0,48% και 0,38%, αντίστοιχα. Στην κατηγορία των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρατηρήθηκε σημαντική πτώση του μέσου επιτοκίου κατά 16 μονάδες βάσης στο 2,08%, ενώ μικρή πτώση (4 μονάδες βάσης) σημείωσε και το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) που διαμορφώθηκε στο 0,30%.

Όσον αφορά τα επιτόκια των χορηγήσεων, τα μέσα επιτόκια των δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα τον μήνα αυτό. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) διαμορφώθηκε στο 14,31%, από 14,33% το προηγούμενο μήνα, και το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια διαμορφώθηκε στο 5,82% (Αύγουστος 2009 : 5,83%).

Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν και τα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας. Έτσι, το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος, και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι και 1 εκ. ευρώ) διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 στο 4,44%, σημειώνοντας οριακή άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκ. ευρώ) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,23%.

Το μέσο επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος σημείωσε πτώση κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,19%. Αντίθετα, το επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη, παρουσίασε άνοδο κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,75%.

Εντωμεταξύ, περαιτέρω μείωση σημείωσαν τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη παρουσίασε πτώση κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 στο 2,90% και το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 1,83%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών σημείωσε οριακή πτώση (κατά 3 μονάδες βάσης) στο 4,12%, ενώ το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,23%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα