Φ.Σαχινίδης: Καταγραφή των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας

Ν/σ για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας
Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009 14:38
UPD:14:39

«Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας στο εσωτερικό και το εξωτερικό με την καταγραφή των πραγματικών δεδομένων της Οικονομίας», υπογράμμισε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νομοσχεδίου για την αναβάθμιση και ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αλευρά, σχετικά με το ύψος του δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, ο κ. Σαχινίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής για την εξασφάλιση της διαφάνειας των δημοσιονομικών μεγεθών και των στατιστικών στοιχείων, στην οποία θα μετέχουν εκτός από τους εκπροσώπους του υπουργείου και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ, του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Πριν το τέλος του έτους, η Επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της στο οποίο θα αποτυπωθεί η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση και θα καταγραφούν τα προβλήματα, ενώ θα προτείνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σαχινίδης, το υπουργείο θα καταθέσει σύντομα νομοσχέδιο για την αναβάθμιση και ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα διαφάνειας των δημοσιονομικών μεγεθών, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ενέγραψε τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές στον προϋπολογισμό του 2009.

Όπως έκανε γνωστό, στο υπουργείο βρέθηκαν δύο επιστολές του πρώην υπουργού Υγείας, Δ. Αβραμόπουλου, προς τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, σχετικά με τις υποχρεώσεις των νοσοκομείων. Στην μεν πρώτη αναφέρεται χρέος 5,2 δισ € μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008. Στην δεύτερη επισημαίνεται ότι μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2009, οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε 1 δισ.€.

«Με τις πολιτικές της ΝΔ στο χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα με την κατάργηση της λίστας φαρμάκων συσσωρεύτηκαν υποχρεώσεις 6,2 δισ. € μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2009. Πρόκειται για εκκρεμότητες, που έρχονται από το παρελθόν», διευκρίνισε ο κ. Σαχινίδης.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα