ΕΚΤ: Σταθερά στο 1% τα επιτόκια

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009 14:45
UPD:14:47

Σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη.

Την απόφαση είχε προβλέψει το σύνολο των οικονομολόγων, οι οποίοι εκτιμούν μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή του κόστους δανεισμού μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Οι αναλυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στη συνέντευξη Τύπου του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αναζητώντας ενδείξεις ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει σύντομα να αποκόβει τις τράπεζες από τη φθηνή και άφθονη ρευστότητα, δεδομένου ότι πλησιάζουν οι ημερομηνίες λήξης των μέτρων που έλαβε για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αποσύρει την γενναιόδωρη παροχή ρευστότητας πριν αυξήσει τα επιτόκια. Πολλά από τα έκτακτα μέτρα που εφάρμοσε η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης διαρκούν «έως τα τέλη του 2009», κάτι που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει εάν θα τα παρατείνει ή όχι.

Σταθερό το κόστος δανεισμού και στη Βρετανία

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε σήμερα το επιτόκιό της και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) εν μέσω αντικρουόμενων ενδείξεων για την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας.

Παράλληλα, αποφάσισε να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 25 δισ. στερλίνες στα 200 δισ. στερλίνες.

Το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, παρασύροντας τη χώρα σε ύφεση για έκτο τρίμηνο. Αντιθέτως, οι οικονομίες της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ επέστρεψαν στην ανάπτυξη.

Εντωμεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας παρουσίασε το Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2002. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,7%, έναντι ανόδου 1% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι. Τον Αύγουστο είχε μειωθεί κατά 2%.

Σημαντική βελτίωση καταγράφηκε και στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος επεκτάθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2007, σύμφωνα με έρευνα της Markit Economics. Σε υψηλά 1,5 έτους αναρριχήθηκε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα