«Πράσινο» για τη διέλευση του Nord Stream από τη σουηδική οικονομική ζώνη

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009 15:15

Tο «πράσινο φως» για τη διέλευση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream από τη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Σουηδίας έδωσε σήμερα η Στοκχόλμη.

«Η σουηδική κυβέρνηση εξουσιοδοτεί τη Nord Stream AG να κατασκευάσει αγωγό στα διεθνή ύδατα, εντός της σουηδικής οικονομικής ζώνης», ανακοίνωσε ο Σουηδός υπουργός Περιβάλλοντος Αντρέας Κάλγκρεν.

Η Δανία συμφώνησε ήδη στις 20 Οκτωβρίου. Εκκρεμεί ακόμη η απάντηση της Φινλανδίας. Το πρόγραμμα συγκεντρώνει τις επικρίσεις κυρίως των Βαλτικών χωρών και της Πολωνίας, καθώς θεωρούν ότι συνιστά μέσο παράκαμψής τους από τη Μόσχα.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν διευκόλυνε το Ελσίνκι στη λήψη θετικής απόφασης για τη διέλευση του Nord Stream από τα φινλανδικά χωρικά ύδατα, ανακοινώνοντας διατήρηση του μορατόριουμ ως προς τους τελωνειακούς δασμούς για τις εξαγωγές ρωσικής ξυλείας στη Φινλανδία.

Το ακανθώδες θέμα των εν λόγω δασμών είναι ζωτικής σημασίας για τις φινλανδικές βιομηχανίες χάρτου και επίπλων, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικής ξυλείας και η χειρονομία του κ. Πούτιν έγινε δεκτή με ευνοϊκά σχόλια από τον Φινλανδό ομόλογό του Μάτι Βανχάνεν.

Η Nord Stream AG αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού - θα αποτελείται από δύο δίδυμους αγωγούς - το 2010. Η ολοκλήρωση του πρώτου από τους δύο αγωγούς τοποθετείται εντός του φθινοπώρου του 2011, ημερομηνία έναρξης της παράδοσης ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το πλήρες πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2012.

Οι δίδυμοι αγωγοί θα μπορούν να τροφοδοτούν με 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο 11% της εκτιμούμενης ετήσιας κατανάλωσης στην Ευρώπη το 2011.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ, ενώ επικεφαλής της υλοποίησής του είναι η Gazprom. Ο αγωγός θα συνδέσει το ρωσικό λιμάνι Βίμποργκ με το γερμανικό λιμάνι Γκράιφσβαλντ, καλύπτοντας απόσταση 1.220 χιλιομέτρων μέσω των ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα