ΣΒΒΕ: Επιστολή προς Λ. Κατσέλη - Τ. Μπιρμπίλη για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009 16:01

Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ζητά με επιστολές του προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Ν. Πέντζος.

Στην επιστολή του ο κ. Πέντζος τονίζει ότι η εφαρμογή του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον» είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο, υπό τις παρούσες συνθήκες, τόσο για την τόνωση της οικονομίας, όσο και για τα σημαντικότατα μακροπρόθεσμα ενεργειακά οφέλη, ως η κατ’ εξοχήν επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Όπως καλά θα γνωρίζετε, έχει μειωθεί δραματικά η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας, η οποία ως γνωστόν αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της εθνικής μας οικονομίας, απασχολώντας πολλούς εργαζόμενους, αλλά και πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου των δομικών υλικών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ και με βάση της εκδοθείσες άδειες, η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά -17,9% σε τετραγωνικά μέτρα και -17,1% σε όγκο το 2008, ενώ το πρώτο 7μηνο του 2009 είχαμε αντίστοιχα μείωση -25,7% σε τετραγωνικά μέτρα και -26,6% σε όγκο.

Επειδή τα στοιχεία αυτά αποτελούν πάντα προάγγελο της οικοδομικής δραστηριότητας για τα επακόλουθα έτη, είναι αντιληπτό για το τι θα ακολουθήσει το 2010 και 2011, μετά από ένα πολύ κακό για τον κλάδο 2009.

Συγχρόνως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ο κτιριακός τομέας καταναλώνει το 35% της συνολικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα παράγει το 45% του διοξειδίου του άνθρακα, που εκλύεται στην ατμόσφαιρα.

Με βάση τα ανωτέρω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι μία συνδυασμένη δράση που θα μειώσει την κατανάλωση της ενέργειας στον κτιριακό τομέα και ταυτόχρονα θα δώσει ώθηση στον οικοδομικό κλάδο μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει.

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» μπορεί να προσφέρει μία σημαντική τόνωση στην οικοδομική και κατ’ επέκταση στην οικονομική ανάπτυξη, προσφέροντας τόσο άμεσα οφέλη όσο και μακροπρόθεσμα, που είναι βέβαια η μεγάλη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Είναι στην ουσία σημαντική συνιστώσα της πράσινης ανάπτυξης, που πολύ σωστά είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, αποτελώντας όχι μία εφάπαξ επιδότηση ή βοήθημα αλλά ουσιαστικά μια επένδυση που θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στο επίπεδο του τελικού καταναλωτή.

Τα άμεσα οφέλη που θα προκύψουν:

i. Περιβάλλον

Εξοικονόμηση ενέργειας και ταυτόχρονη μείωση εκπομπών αέριων ρύπων.

ii. Οικοδομικός κλάδος

Ενδεικτικά θα απασχοληθούν οι εξής κατηγορίες οικοδόμων:

Σοβατζήδες, ελαιοχρωματιστές, μονωτές, τεχνίτες κουφωμάτων, υαλοπινάκων κλπ.

iii. Μονάδες παραγωγής δομικών υλικών

Εγχώριες μονάδες παραγωγής που θα συμμετέχουν:

Εταιρίες παραγωγής θερμομονωτικών υλικών, στεγανωτικών, κολλών, έτοιμων

σοβάδων, χρωμάτων, κουφωμάτων, υαλοπινάκων κλπ.

iv. Ιδιώτες

Σημαντική μείωση λειτουργικού κόστους της κατοικίας τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Ως εκ τούτου, για να προκύψουν τα προαναφερόμενα οφέλη, θα πρέπει το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» να συνεχίσει να περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε μία οικοδομή, όπως αλλαγή κουφωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας, θερμομόνωση και στεγανοποίηση δωμάτων, αλλαγή καυστήρων κλπ. και όχι να εκφυλιστεί περιλαμβάνοντας μικρό μέρος αυτών.

Θα πρέπει λοιπόν η πολιτεία να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» θεωρώντας ότι είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο, υπό τις παρούσες συνθήκες, τόσο για την τόνωση της οικονομίας, όσο και για τα σημαντικότατα μακροπρόθεσμα ενεργειακά οφέλη, ως η κατ’ εξοχήν επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα